DünyaHayatları değişti! ‘Başka evrenin ilk insanları’

Hayatları değişti! ‘Başka evrenin ilk insanları’ 

26.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sosyal psikolog Jonathan Haidt yeni kitabında, Z kuşağının, akıllı telefon ve sosyal medya evreninin ilk insanları olmaları nedeniyle sorunlu kişilikler geliştirdiklerini öne sürdü.

Hayatları değişti ‘Başka evrenin ilk insanları’

New York Üniversitesi Stern İşletme Okulu’nda görev yapan sosyal psikolog ve yazar Prof. Jonathan Haidt, “Kaygılı Kuşak” (The Anxious Generation) adlı yeni bir kitap yayımladı. Haidt, 1996-2015 yılları arasında doğanları tanımlayan Z kuşağının, akıllı telefonlar ve sosyal medya nedeniyle farklı bir dünyaya doğduğunu hatırlatırken, “Z kuşağı ceplerinde alternatif bir evrene açılan bir kapıyla ergenliğe giren ilk insanlar. Bu yıkıcı durum, onlarda farklı kişilikler yaratırken verilere göre ruh sağlıklarını intihar etmeye kadar bozabiliyor. Z kuşağı bir nevi Mars’a bırakılmış yalnız insanlar” dedi. 

Haberin Devamı

Hayatları değişti 

“Guardian”daki habere göre yazar şu değerlendirmeyi yaptı: “2007’de akıllı telefonların ortaya çıkışı herkesin hayatını değiştirdi.

Ergenler akıllı telefonları sayesinde her zaman internette, sosyal medyada olmaya başladı. Akıllı telefonlara kavuştukça sanal dünyada çok daha fazla zaman geçirir oldular. Gençler, kendilerini çevrelerindeki gerçek insanlardan uzaklaştıran, bağımlılık yaratan, heyecan verici, istikrarsız alternatif bir dünyada bulunmanın ruhsal sıkıntılarını yaşıyorlar. Sosyal medya ağları da gençlere verdikleri zararlara rağmen kampanyalarla olumsuz imajlarını düzeltiyorlar.”

‘Kızlara daha çok zarar verdi’

Yazar Haidt kitabında, çocukları ergenlik çağında kendilerine bağlamak için psikolojik hileler kullanan sosyal medya platformlarının kız çocuklarına daha fazla zarar verdiğini öne sürdü. Kız çocuklarının daha çok Instagram, TikTok gibi sosyal medya platformlarına bağlandığını, erkeklerin ise video oyunu ve pornografi sitelerine yoğunlaştığını söyledi. Kızların sosyal medyadaki figürlerle kendilerini karşılaştırmasının onlara çok zarar verdiğini belirten yazar, “Tabii erkek çocuklar da çok acı çekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Nasıl önlem alınabilir?

Jonathan Haidt’e göre gençleri akıllı telefon ve sosyal medya “hastası” olmaktan kurtarmak için şöyle önlemler alınabilir:

■ 10 YAŞ SINIRI: Aileler çocuklarının 10 yaşından önce akıllı telefon kullanmalarını önleyebilir. Ebeveynler , 14 yaşından önce çocuklarına yalnızca sınırlı uygulamalara sahip ve internet tarayıcısı olmayan temel telefonlar vererek 24 saat internet erişimine girmelerini geciktirebilir.

■ 16 YAŞ SINIRI: Çocukların 16 yaşından önce sosyal medya takibine izin verilmemeli. Evlatlar, Instagram gibi sanal ağlarda kendilerini başkalarıyla karşılaştırma çılgınlığından uzak tutulmalı. Beyin gelişimlerinin en hassas dönemini sağlıklı yaşamaları sağlanmalı.

■ DERSTE OLMAMALI: Okullar öğrencilerin telefonlarını, akıllı saatlerini ve diğer cihazlarını, ders saati bitene kadar kullanmamaları konusunda ısrarcı olmalı. Bu, dikkat dağınıklığını önler.

Haberin Devamı

■ OYUN OYNAMALI: Çocukların sosyal becerilerini, kişiliklerini geliştirmeleri için ekran karşısında değil, hayatın içinde oyunlar oynaması sağlanmalı.