DünyaHava muharebesinin geleceği onlarda

Hava muharebesinin geleceği onlarda

03.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İHA’ların son dönemde savaş alanlarındaki başarılarının ardından gözler, yakın zamanda kullanılması beklenen insansız savaş uçaklarına çevrildi. Boeing’in geliştirdiği son modelin testleri geçtiğimiz gün Avustralya’da gerçekleştirildi.

Hava muharebesinin geleceği onlarda

İnsansız hava araçları’nın (İHA) sahadaki üstün başarısının ardından, ülkelerin insansız savaş uçakları konusundaki çalışmaları da hız kazandı. ABD’de özelikle F-35 savaş jetleri konusunda yaşanan sıkıntıların ardından “Skyborg” adı verilen programa büyük önem veriliyor. Boeing, General Atomics, Kratos ve Northrop Grumman firmaları tarafından geliştirilen uçakların gelişim süreci devam ederken, Boeing’in Avustralya ordusu için ürettiği insansız uçak ilk testini cumartesi günü gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

“Loyal Wingman” isimli modelin Güney Avustralya’daki bir kontrol istasyonundan onu izleyen Boeing test pilotunun gözetiminde başarılı bir şekilde uçtuğu bildirildi. Takım uçuşlarının ise bu yıl başlaması bekleniyor. İnsansız savaş jeti 11.6 metre uzunluğunda, 3 bin 704 kilometre menzile ve çeşitli yüklere uyumlu şekilde çıkarılabilen bir buruna sahip. Silah taşıyabilen jet, aynı zamanda savaş uçaklarının korunmasına yardımcı olmak için kalkan görevi de görüyor. Boeing’den yapılan açıklamada, ABD’nin “Skyborg” programı için üretilen insansız savaş jetinde de “Loyal Wingman” modelinin temel alınacağı duyuruldu.

Bir sonraki aşama

Amerikan Hava Kuvvetleri, geleceğin teknolojisi olarak gösterilen insansız savaş jetlerine büyük önem veriyor. “Skyborg” programı, ABD Hava Kuvvetleri’nin geleceğe yönelik yüksek teknoloji eksenli üç programından biri olarak biliniyor. “Skyborg” programı kapsamında üretilecek uçakların düşük masraflı, yeniden kullanılabilir, ancak savaşta kaybedilmesi durumunda bütçede büyük sıkıntılara yol açmayacak şekilde tasarlandığı biliniyor. İnsansız savaş jetlerinin, pilotlu görevler için fazla tehlikeli olduğu düşünülen bölgelere sevk edilmesi ve bu alanlarda düşmana karşı ortaklaşa hareket etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Silahlı insansız hava araçlarının ulaştığı başarının ardından, pilotsuz jetler bu teknolojinin bir sonraki aşaması olarak görülüyor. ABD’nin dışında birçok ülkenin benzer otonom teknolojilere yatırım yaptığı biliniyor. Ocak ayında da İngiltere, Spirit AeroSystems ile yine benzer tipte bir pilotsuz uçağın önümüzdeki üç yıl içinde deneme uçuşu yapması için 30 milyon Sterlin değerinde bir sözleşme imzalamıştı.

Hava muharebesinin geleceği onlarda

F-35 başarısızlığı kabul edildi

ABD’de F-35 konusunda tartışmalar sürerken, ABD Hava Kuvvetleri’nin en üst kademesinden bile, programın başarısızlığına dair açıklamalar geliyor. F-35’lerin geleceği ile ilgili basının sorularına yanıt veren General Charles Brown Jr., ABD ordusunun hala F-16’ların yerini alacak hafif, düşük bütçeli ve üretimi kolay bir savaş jetine ihtiyacı olduğunu ifade etti. Tanesi 100 milyon dolara üretilen, ağır, en önemli özelliği üzerindeki gizlilik teknolojileri olan F-35, bu tarife oldukça uzak. Brown, F-35’leri ‘Ferrari’ye benzetirken, “Ferrani’nizle işe gitmezsiniz, sadece pazar günleri kullanırsınız” dedi, bu uçağın kullanımında seçici olacaklarını belirtti. Bu görüş, savunma çevrelerinde F-35’in başarısızlığının göstergesi olarak kabul gördü.

Yazarlar