DünyaGüney Kore'den 'Kuzey Kore, Rusya'ya yeni obüs ve çoklu roketatar gönderdi' iddiası

Güney Kore'den 'Kuzey Kore, Rusya'ya yeni obüs ve çoklu roketatar gönderdi' iddiası

20.11.2024 - 11:51 | Son Güncellenme:

Güney Kore İstihbaratı, Rusya'ya destek için Ukrayna'ya asker gönderen Kuzey Kore hakkında yeni bir iddiada bulundu.

Güney Koreden Kuzey Kore, Rusyaya yeni obüs ve çoklu roketatar gönderdi iddiası

Güney Kore, Kuzey Kore'nin Ukrayna ile savaşmaya devam eden Rusya'ya ilave obüs ve çoklu roketatar gönderdiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Rusya'ya konuşlandırılan yaklaşık 11 bin Kuzey Koreli askerin, ekim sonunda Rus birliklerin yanında Ukrayna'ya karşı savaşmaya başladığını açıkladı.

Kuzey Koreli askerlerin cephede aktif görev almasıyla verecekleri kayıpların artmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, ölen veya yaralanan Kuzeyli asker sayısını belirlemek için çalışmaların sürdüğü aktarıldı.

Kuzey Kore'nin Rusya'ya ilave obüs ve çoklu roketatar gönderdiği iddia edilen açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Rusya'yı yeniden ziyaret edebileceği belirtildi.

KUZEY KORE-RUSYA İŞBİRLİĞİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, haziranda Kuzey Kore'ye resmi ziyarette bulunmuş, taraflar arasında "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.

Haberin Devamı

ABD ve NATO'dan ekim sonunda yapılan açıklamalarda, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği ve bunların Ukrayna sınırına yakın Kursk bölgesinde konuşlandırıldığı kaydedilmişti.

GÜNEY KORE-KUZEY KORE İLİŞKİLERİ

  • Kore yarımadasında 1910'larda Japonya sömürgesi İkinci Dünya Savaşı'nın ardından sona ererken, dönemin Sovyetler Birliği'nin Kuzey'i, ABD'nin ise Güney'i desteklemesiyle yarımada ikiye bölündü. Kim Il-sung tarafından kurulan Kuzey Kore 1948'de Sovyet desteğiyle bağımsızlığını ilan ederken, aynı yıl Güney Kore de Cumhuriyet ilan etti.
  • İki Kore arasındaki gerilim ise 1950'de Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye savaş açmasıyla tırmandı. Üç yıl süren savaşın ardından ateşkes ilan edildi ancak iki ülke arasındaki barış girişimleri o günden bu yana başarısız olmaya devam etti.
  • Kuzey Koreli casuslar, 1968'de Askerden Arındırılmış Bölge'yi aşarak Mavi Saray'da Park'a başarısız suikast girişiminde bulundu. Öte yandan Kuzey Kore'nin Yongbyon Nükleer Araştırma Merkezi, 1965'te Sovyetler Birliği'nin yardımıyla inşa edilmesinin ardından 1986'da faaliyete geçti.
  • Süregelen Rusya-Ukrayna savaşında ise Kuzey Kore lideri Kim Yong un'un Rusya lideri Vladimir Putin'i "yoldaşım" olarak tanımladıktan sonra bölgeye asker göndermesi yeni bir gerilimin fitilini ateşledi.