17.12.2024 - 08:33 | Son Güncellenme:
AFP BBC
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Fransız Hint Okyanusunu vuran Chido kasırgası, 225 km/s'den fazla rüzgar hızıyla Mayotte'yi yıkıma uğratan felaketle ilgili BBC'ye konuşan bir sakin, "Üç gündür suyumuz yok," dedi. Bir diğeri ise "Bazı komşularım aç ve susuz," dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kurtarma çalışmalarına katılan vatandaşları, memurları ve acil durum servislerini destekleme sözü verirken "önümüzdeki günlerde" Mayotte'ye seyahat edeceğini söyledi.
MACRON ULUSAL YAS İLAN EDİYOR
Öte yandan France 24'ün haberine göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü, adanın Cumartesi günü yaklaşık bir asırdır gördüğü en kötü kasırgayla vurulmasının ardından "önümüzdeki günlerde" Fransız Hint Okyanusu toprağı Mayotte'yi ziyaret edeceğini ve "ulusal yas ilan edeceğini" söyledi.
Macron Pazartesi gecesi geçici hükümetiyle yaptığı acil toplantının ardından X'te bir gönderide duyurusunu yaparak "Her birimizi sarsan bu trajedi karşısında, ulusal yas ilan edeceğim" dedi.
ENKAZ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Fransa'dan gelen takviyeler de dahil olmak üzere kurtarma görevlileri, hayatta kalanları aramak için enkazın arasında arama yapıyor. Yirmi kişinin öldüğü doğrulandı, ancak yerel vali binlerce kişinin olabileceğini söyledi.
Yetkililer, 320 bin kişilik bir nüfusta 100 bin'den fazla belgesiz göçmenin olması nedeniyle ölüm sayısını belirlemekte zorluk çektiklerini söyledi.
Malzemeler gelmeye başladı, ancak belirli bölgelerde ciddi yiyecek, su ve barınak sıkıntısı var. Bölgenin yaklaşık %85'inde elektrik yok ve telefonların yaklaşık %20'si çalışıyor. Ancak adanın merkez hastanesinde çalışan Brükselli 27 yaşındaki ebe Amalia Mazon için içme suyuna ve yiyeceğe erişim hâlâ bir endişe kaynağı.
Ebe Mazon BBC'ye "Buradaki su tamamen sarı. Bizim için kullanılamaz durumda" dedi. Ebe "Kendimizi tamamen terk edilmiş hissediyoruz ve yardım gelip gelmediğini bile bilmiyoruz. Hiçbir haberimiz yok, hiçbir fikrimiz yok" diye ekledi.
Geçici Fransız sağlık bakanı Geneviève Darrieussecq, takımadalardaki sağlık sisteminin kasırga nedeniyle "bozulduğunu" söyledi. Fransa, Mayotte'yi 1841'de kolonileştirdi ve 20. yüzyılın başında Komorlar takımadasını oluşturan üç ana adayı denizaşırı topraklarına ekledi.
GÖRÜNTÜLER 'KIYAMET' GİBİ
Komorlar 1974'te bağımsız olmaya oy verdi ancak Mayotte Fransa'nın bir parçası olarak kalmaya karar verdi. Adanın nüfusu büyük ölçüde Fransız mali yardımına bağımlı ve yoksulluk, işsizlik ve siyasi istikrarsızlıkla mücadele ediyor.
Nüfusun yaklaşık yüzde 75'i ulusal yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve işsizlik üçte bir civarında seyrediyor. Mamoudzou'daki ana hastanede çalışan bir hemşire BFM TV'ye "Görüntüler kıyamet gibi. Bu bir felaket, geriye hiçbir şey kalmadı" dedi.
ÖLÜ SAYISI ARTABİLİR
Mamoudzou sakini John Balloz, kasırga vurduğunda ölmediğine şaşırdığını söylerken "Her şey hasar gördü, neredeyse her şey, su arıtma tesisi, elektrik direkleri, yapılacak çok şey var" diye ekledi.
Başkentte yaşayan Muhammed İsmail, "Sanki bir nükleer savaşın ardından yaşıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz... Tüm bir mahallenin yok olduğunu gördüm" diyor.
Adanın valisi Francois-Xavier Bieuville, yerel medyaya hasar tamamen değerlendirildiğinde ölü sayısının önemli ölçüde artabileceğini söyledi. "Kesinlikle birkaç yüz" olacağı ve binlere ulaşabileceği konusunda uyardı.