DünyaGoogle CEO’sunun gizemli seyahati

Google CEO’sunun gizemli seyahati

08.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Google’ın CEO’su Eric Schmidt’in internete en sert yasakları uygulayan ülke olan Kuzey Kore’ye gitmesi merak uyandırdı. Schmidt siyasi, ekonomi ve askeri liderlerle görüşecek

Google CEO’sunun gizemli seyahati

Teknoloji devi Google’ın CEO’su Eric Schmidt, ABD’nin tüm itirazlarına rağmen dört günlük bir ziyaret için dün ‘gizemli ülke’ Kuzey Kore’ye gitti. İnternet özgürlüğü savunucusu Schmidt’in dünyada internete en sert yasakları uygulayan ülkeye ne amaçla gittiği konusunda açıklama yapılmaması merak uyandırdı.

‘İnsani görev’
Schmidt’e ziyaretinde ABD’nin New Mexico eyaletinin eski valisi Bill Richardson ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın eski bir çalışanı olan şimdi de Google’ın düşünce kuruluşunun başında bulunan Jared Cohen eşlik ediyor.
Google‘dan yapılan açıklamada, gezinin şirketle ilgisinin bulunmadığı, Schmidt’in özel bir seyahate çıktığı belirtildi. Richardson ise ‘insani bir görev’ için Kuzey Kore’ye gittiğini söyledi. Çin’de uçağa binmeden önce açıklama yapan Richardson, ‘Kuzey Kore’ye karşı düşmanca eylemler’ suçlamasıyla kasım ayında ülkede tutuklanan Güney Kore doğumlu Amerikan vatandaşı Kenneth Bae ile görüşmeye çalışacağını belirtti. Bae’nin serbest bırakılması için uğraşacağını söyleyen Richardson, “Oğlu, onu geri getirmemi istedi. Bu ziyarette bunu başarabileceğimizden şüpheliyim” dedi. Schmidt hakkında ise “Bu bir Google ziyareti değil, ama eminim ki Schmidt sosyal medya açısından bazı ekonomik konularla ilgilenecektir” diye konuştu.
Richardson, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmeyeceklerini ancak siyasi, ekonomik ve askeri liderlerle bir araya geleceklerini söyledi. Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı “Google delegasyonu” ifadesini kullandı.

ABD karşı çıktı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Schmidt’in ziyaretine karşı çıkarak “Zamanlamanın yardımcı olduğunu düşünmüyoruz” demişti. Zira Kuzey Kore geçen ay uzun menzilli füze denemesi yaparak BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal etmişti.
ABD, Kuzey Kore’ye karşı daha sert yaptırım kararları alınması için baskı yapıyordu. Schmidt’in ziyaretinin Kim’in elini güçlendirebileceği düşünülüyor. Kuzey Kore, yüksek profilli Amerikalıların ziyaretini önemsiyor.

Haberin Devamı

Kuzey Kore’de internet yok!

Yönetici elitin küçük bir kısmı dışında Kuzey Kore halkı internetten mahrum. Dışa kapalı ülkede sadece Kuzey Kore’ye özgü bir iç internet sistemi bulunuyor. Google ise iç internete dahil değil. Geçen yıl babasının ölümü üzerine liderliği devralan Kim Jong-un döneminde bilim ve teknolojiye önem veren adımlar atılsa da internet yasağı sürüyor. Yönetimini sağlamlaştırmaya çalışan Kim, “ülkeye dışarıdan bilgi sızmasına karşı savaşı artıracağını” söylemişti.