Dünyanın kaderini değiştiren işgal girişiminde 20 ay çoktan doldu, mevcut tabloya bakılırsa savaşın kısa sürede sona ereceğine dair hiçbir işaret yok. Avrupa, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'ya saldırmasıyla birlikte İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en şiddetli çarpışmalara sahne oldu.
Birkaç günde Kiev'deki yönetimi devirip kukla idarecileri işbaşına getirmeyi hedefleyen Rusya'nın hesapları alt üst oldu, yüz binlerce kayıp veren Rus ordusu artık sadece savunma pozisyonunda. Ukraynalılar ise, Batılı ülkelerin sağladığı on milyarlarca dolarlık silah desteğiyle yaz mevsimi başında ikinci karşı taarruzu başlattı.
İlk taarruzda Harkov ve Herson gibi yerleri geri alan Ukrayna'nın ikinci karşı saldırısı, beklenenden yavaş ilerledi. Güney cephesinde dev bir gedik açıldı ancak Rus ordusunun 1000 kilometreyi bulan savunma hattı henüz yarılabilmiş değil.
Rusya'nın İran üretimi Şahid-136 kamikaze dronelarını 2022 bitmeden Ukrayna şehirlerine göndermesiyle, cephe savaşına insansız hava aracı muharebeleri elendi. Ukraynalılar, yaz başından bu yana insansız hava ya da deniz araçlarıyla Rus hedeflerine çok ağır darbeler indirdi.
Vladimir Putin'in 2014 yılında el koyduğu Kırım Yarımadası'ndaki Karadeniz Filosu birkaç kez vuruldu, son olarak filonun ana karargah binası füzelerin hedefi oldu.
Karadeniz tahıl anlaşmasından yaz ortasında çekilen Rusya ise, özellikle Ukrayna limanlarını vurmayı tercih ediyor. Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki en önemli limanı Odesa defalarca Rus saldırılarına hedef oldu.
Ukrayna ordusu Rus füzeleri ya da kamikaze drone'larını hava savunma sistemleriyle etkisiz hale getirmeyi deniyor. Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece Ukrayna semalarında 40 insansız hava aracı tespit edildi. Bunlardan 30'u hava savunma sistemleri tarafından imha edilirken, güneydeki Zaporijya ve batıdaki Vinnitsya'dan patlama haberleri geldi.
Zaporijya'da Rus kamikaze droneları bir yerleşimi vurdu, yetkililer en az beş kişinin yaralandığını bildiriyor. Vinnitsya'da ise bir altyapı tesisinde büyük bir yangın çıktı.
Daha önce Rus füzelerini düşürmek için ateşlenen Ukrayna hava savunma sistemlerine ait parçaların topraklarına düştüğü NATO ülkesi Romanya, Cuma gecesi Rusya'ya ait drone'ların hava sahasını ihlal etmiş olabileceğini duyurdu.
Romanya ve Ukrayna, Odesa'nın güneyinden akan Tuna Nehri'yle birbirinden ayrılıyor.
Romanya Savunma Bakanlığı, Cumartesi gecesi gerçekleştirilen saldırılarda hava sahasının muhtemelen ihlal edildiğini duyurdu. Resmi açıklamaya göre, Ukrayna topraklarına doğru ilerleyen kamikaze drone sürüsü tespit edilir edilmez Tulca ve Galati'de yaşayanlar için alarm verildi. Tulca ve Galati'nin Ukaryna sınırına uzaklığı yalnızca birkaç kilometre.
Rus ordusunun defalarca hedef aldığı Ukrayna limanı Reni'nin karşısında yer alan Tulca ve Galati'nin sakinleri, gece yarısı sığınmaları yönünde mesajlar aldı. Alarm, yaklaşık iki saat sonra kaldırıldı.
Resmi açıklamada, Romanya, Ukrayna ve Moldova sınırlarının birleştiği noktada yer alan Galati'ye doğru giden bir sinyalin radar tarafından tespit edildiği, söz konusu sinyalin hava sahasına olası izinsiz girişi gösterdiği kaydedildi.
Balkan ülkesi Romanya, topraklarına düşen herhangi bir enkaz parçası olup olmadığını bugün sahada arayacağını da ekledi.
Uluslararası haber ajansı AFP, Romanya ordusunun Eylül ayı başında hava savunma sistemlerine ait parçaların düştüğü doğudaki Plauru köyüne sığınaklar inşa ettiğini hatırlatıyor.
Rusya, yaz ortasında tahıl anlaşmasından çekilmesiyle birlikte gemilere tahıl yüklenen Odesa ve çevresindeki Ukrayna limanlarını özellikle hedef alıyor.
NATO ve Rusya, özellikle Karadeniz'de birkaç kez savaşın eşiğine geldi. ABD'ye ait insansız hava aracı Rus savaş uçakları tarafından Karadeniz semalarında düşürülmeye çalışıldı. Yanı sıra, İngiliz askeri uçağına Rus jetlerinin füze ateşlediği ve füzenin hedefi ıska geçtiği aylar sonra doğrulandı.
Romanya'nın komşusu Bulgaristan'da ise bu ay içinde Karadeniz kıyısına bir insansız hava aracı iniş yaptı. Sahildeki kayalıklara sıkışıp kalan patlayıcı yüklü drone, Sofya yönetimini alarma geçirmişti.