DünyaGazze'deki savaşta can kaybı 40 bini aştı

Gazze'deki savaşta can kaybı 40 bini aştı

15.08.2024 - 13:40 | Son Güncellenme:

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana yoğun saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bini aştı.

Gazzedeki savaşta can kaybı 40 bini aştı

İsrail'in Gazze'ye karşı savaşının onuncu ayında, yerel sağlık yetkililerine göre, ölü sayısı en az 40 bin 5'e yükseldi. Ölenlerin çoğunluğu sivil ve bu sayı Gazze'nin savaş öncesi nüfusunun yaklaşık %2'sini, yani her 50 kişiden birini temsil ediyor.

Haberin Devamı

Fakat bu sayı bile Filistinlilerin kayıplarının tüm hikayesini anlatmıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı'ndaki sahra hastaneleri müdürü Dr. Mervan el-Hams, "Bu sayı, yani 40 bin, yalnızca teslim alınan ve gömülen cesetleri içeriyor" dedi. 

"Ölüler listesine kayıp veya enkaz altında olduğu bilinenleri dahil etmek için yeni prosedürler test ediliyor, ancak bu henüz onaylanmadı."

Hams, hava saldırısı mağdurlarının yaklaşık 10 bininin yıkılmış binalarda gömülü kaldığının düşünüldüğünü, çünkü onları aramak için çelik ve beton kalıntıları kazmak için çok az ekipman veya yakıt olduğunu aktardı.
Filistinli savaş mağdurlarının bir diğer grubu ise, yalnızca bombalar ve kurşunlarla öldürülenler savaşta ölmüş olarak kaydedildiği için resmi sayımda görünmüyor.

Geçtiğimiz 10 ayda savaş, kitlesel göç, açlık ve hastalıkları yayan kronik temiz su ve hijyen kıtlığı getirdi. Hastaneler bombalandı ve kuşatıldı, ilaç, ekipman ve yakıt tedarikleri kesildi, sağlık personeli gözaltına alındı ​​veya öldürüldü.

Haberin Devamı

Hams, "Hastalıklar, açlık ve sağlık sisteminin çöküşü gibi savaşın dolaylı etkileri sebebiyle ölen insanlar savaşta ölenler arasında yer almıyor" dedi.

"Bu kurbanları saymak için bir komite oluşturulacak ve bu komite savaşın bitmesinden hemen sonra çalışmaya başlayacak."