DünyaForbes Türkiye'nin Çelik Kubbe hamlesini yazdı: Yunanistan'ın İsrail planı

Forbes Türkiye'nin Çelik Kubbe hamlesini yazdı: Yunanistan'ın İsrail planı

25.11.2024 - 11:16 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Yunanistan'ın çok katmanlı ulusal hava savunma sistemleri geliştirdiğini yazan Forbes, haberinde iki ülkenin sistemlerinin ortak noktaları olsa da farklı olduğunu, Türkiye'nin sistemi dışa bağımlı olmadan geliştirdiğini vurguladı.

Forbes Türkiyenin Çelik Kubbe hamlesini yazdı: Yunanistanın İsrail planı

Forbes'ın analizinde Yunan yetkililerin 14 Kasım'da İsrail ile uçaksavar ve füze savunma sistemleri geliştirmek için görüşmelerde bulunduğunu aktarırken, "ön bilgiler, Yunanistan'ın özel olarak tasarlanmış bir sistem mi geliştirdiği ya da mevcut İsrail sistemlerini satın almak mı istediğini belirtmiyor" denildi. Dergi, 'Yunanistan'ın İsrail'in Demir Kubbesi ve diğer sistemlerini taklit edeceği' haberlerini örnek gösterdi.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN'IN İSRAİL PLANI

Yunanistan'ın her iki olasılıkta da açıkça İsrail'e benzer hava savunma yetenekleri geliştirmeye çalıştığını belirten Forbes, "İsrail hava savunmasının atmosferin üzerindeki balistik füzeleri durduran uzun menzilli Arrow 3'ten, orta menzilli David's Sling'e ve küçük, kısa menzilli roketleri durdurmak için tasarlanmış Iron Dome'a ​​kadar çok sayıda tehdide karşı test edildiğini" belirtti.

ALMANYA

Almanya, füze savunmasını ve genel olarak Avrupa savunmasını, 2025 gibi erken bir tarihte teslim edilmesi planlanan İsrail'in Arrow 3'ünü milyarlarca euroya satın alarak güçlendiriyor.

FİNLANDİYA

Yakın zamanda NATO'ya katılan ve Rus komşusunun niyetlerinden her zaman tedirgin olan Finlandiya, hava savunmasını modernize etmek için David's Sling'i sipariş etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE

Aynı zamanda Türkiye, İsrail tarzı hava savunma sistemleri de arıyor. Ancak, Yunanistan'ın aksine, Türkiye bunu İsrail'in yardımıyla yapmıyor çünkü iki ülke mevcut Gazze savaşı yüzünden birbirlerinden uzaklaşmış durumda. Erdoğan 29 Ekim'de "Onların (İsrail'in) bir 'Demir Kubbesi' varsa, bizim de bir 'Çelik Kubbemiz' olacak" dedi.

DIŞ YARDIM ALMADAN

Yunanistan'ın aksine, Türkiye büyük ihtimalle çok katmanlı hava savunma sistemlerini önemli bir dış yardım almadan geliştirecek. Türkiye Patriot füzesini de hiçbir zaman Amerika Birleşik Devletleri'nden almadı, bunun yerine modernize edilmiş MIM-23 Hawk füzelerine güvendi. Bunların da Çelik Kubbe'nin bir parçası olması pek olası değil.

Türkiye istikrarlı bir şekilde bir dizi yerli hava savunma sistemi inşa etti. Türk medyası, mevcut Türk sistemlerinin bir araya getirilerek müthiş çok katmanlı bir hava savunma sistemi oluşturabileceğini belirtiyor. 

SUNGUR, HİSAR, SİPER...

Türkiye, düşük irtifa tehditlerine karşı koruma için Korkut uçaksavar topu ve Ankara'nın Amerikan FIM-92 Stinger'larının yerini almak üzere inşa ettiği Sungur taşınabilir hava savunma sistemi gibi sistemlere sahip. Orta irtifa tehditlerine karşı Hisar O 100'e sahip. Son olarak, daha yüksek irtifa tehditleri için 100 km uzaklıktaki hedefleri doğru bir şekilde engelleyebileceğini iddia ettiği Siper'e sahip.

Haberin Devamı

Forbes'un haberi şöyle devam ediyor: İlginçtir ki, tıpkı İsrail'in Yunanistan'a çok katmanlı hava savunma sistemleri geliştirmesinde yardımcı olacağı gibi, Türkiye'nin Rokestan füze üreticisi de 2022'de Endonezya için çok katmanlı bir hava savunma sistemi geliştirmek üzere sözleşme imzaladı. Ancak, Ankara'nın bu proje için Cakarta'ya tedarik edeceği sistem türleri hakkında çok az ayrıntı biliniyor.