DünyaFilistinli gruplar Çin’de anlaşmaya vardı

Filistinli gruplar Çin’de anlaşmaya vardı

24.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çin’in başkenti Pekin’de süren görüşmelerin ardından, aralarında El Fetih ve Hamas’ın da bulunduğu 14 Filistinli grup, “Bölünmenin sona erdirilmesini ve Filistin birliğinin güçlendirilmesini” içeren Pekin Deklarasyonu’na imza attı. Buna göre Filistinli gruplar, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altında “Geçici bir ulusal birlik hükümeti kurma” konusunda anlaştı. Bu, taraflar arasındaki derin bölünmeyi çözmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Filistinli gruplar Çin’de anlaşmaya vardı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, “Temel sonuç, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün tüm Filistin halkının tek meşru temsilcisi olmasıdır. Gazze’deki savaş sonrası geçici bir ulusal uzlaşı hükümetinin kurulması konusunda anlaşmaya varıldı. Uzlaşma Filistinli grupların iç meselesidir ancak uluslararası toplumun desteği olmadan başarılamaz” ifadelerini kullandı. Hamas heyetinin temsilcisi Musa Ebu Marzuk ise uzlaşma sürecini tamamlayacak bir anlaşmaya varıldığını belirtti. 

Haberin Devamı

İsrail’de tepki

Öte yandan El Fetih’in Hamas ile anlaşması İsrail’de tepki çekti. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Hamas’ı kucaklayan Mahmud Abbas’ın gerçek yüzünü gösterdiğini öne sürerken, anlaşmanın uygulamaya konulamayacağını savundu, “Çünkü Hamas yönetimi ortadan kaldırılacak ve Abbas bunu uzaktan izleyecek” ifadelerini kullandı.

2007’den bu yana 17 yıldır, Gazze Şeridi’ni Hamas yönetiyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın başında olduğu ve Batı Şeria ile Doğu Kudüs’ü yöneten Filistin Yönetimi ise El Fetih’in elinde bulunuyor.

Türkiye birliğe yönelik anlaşmadan memnun

ANKARA Milliyet - Dışişleri Bakanlığı, Filistinli siyasi oluşumların Çin’in başkenti Pekin’de bir araya gelmelerinden ve milli birliğin sağlanmasına yönelik bir bildiri kabul etmelerinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.  Bakanlık açıklamasında, Filistinli siyasi oluşumların Pekin’de bir araya gelmelerinden ve milli birliğin sağlanmasına yönelik bir bildiri kabul etmelerinden memnuniyet duyulduğu vurgulanırken, Filistinliler arası uzlaşı sürecine Çin’in katkılarının takdirle karşılandığı ifade edildi. Açıklamada, “İsrail’in Gazze’deki saldırılarının tüm şiddetiyle devam ettiği, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te baskınların daha da yoğunlaştığı mevcut koşullarda, Filistin’de siyasi birliğin sağlanmasının önemi ve aciliyeti daha artmıştır. Pekin’de kabul edilen bildiride kayıtlı adımların hayata geçirilmesini ve Filistin’de siyasi birliğin sağlanmasına yönelik uzun zamandır ülkemizin de katkılarıyla devam eden gayretlerin bir an evvel olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.