29.12.2021 - 14:33 | Son Güncellenme:
Madenler ve Yerbilimleri Bürosu Direktörü Wilfredo Moncano salı günü yaptığı açıklamada, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Roy Cimatu'nun yasağı kaldıran idari kararı imzaladığını belirtti.
Hükümet söz konusu yasağı, aşırı çevre hasarından maden sektörünü sorumlu tutan madencilik karşıtı yetkilinin bu endüstriyi denetleyen bakanlığa liderlik ettiği 2017'de getirmişti.
Endüstrinin durgunlaşmasına sebebiyet vermekle suçlanan politikaların birkaç yıldır uygulanmasının ardından Filipinler hükümeti şimdi, halihazırda durdurulanlarla yeni maden projelerinin yatırım çekmesini ve pandeminin vurduğu ekonominin canlanmasına destek olmasını istiyor.
Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, yeni maden anlaşmalarına ilişkin 2012'de uygulamaya konan moratoryumu nisanda kaldırmıştı.
Moncano, açık ocak madenciliğinin dünya çapında kabul gören bir madem çıkarma yöntemi olmayı sürdürdüğünü söyledi.
Cimatu'nun çevre bakanlığındaki selefi Regina Lopez'in yasağı yürürlüğe koyması, ülkenin geniş bakır ve altın rezervlerinin sadece açık ocak madenciliğiyle çıkarılabileceğini savunan madencileri kızdırmıştı.
Öte yandan çevre aktivistleri de politikanın tersine çevrilmesine ilişkin korkularını dile getirdi. Alyansa Tigil Mina (Madenciliği Sona Erdirme İttifakı) grubu söz konusu kararı "hükümetin dar görüşlü ve yanlış konumlanmış kalkınma önceliği" diye nitelendiriyor.
Hükümete göreyse Filipinler'in maden çıkarma sanayisinden elde ettiği yıllık ihracat geliri, yeni madencilik projelerinin de devreye girmesiyle gelecek 5 ila 6 yılda 2 milyar dolar (yaklaşık 25 milyar TL) kadar artabilir.
Güney Doğu Asya ülkesi Filipinler, Çin'in en büyük nikel cevheri tedarikçisi olmanın yanı sıra, önemli bakır ve altın rezervlerine de sahip.
Filipinler'in 30 milyon hektarlık toplam kara yüzölçümünün üçte birinden fazlası "yüksek maden potansiyeline" sahip olarak tanımlanıyor. Ancak madenler bürosuna göre şu ana kadar maden rezervlerinin sadece yüzde 5'inden az bir kısmı çıkarıldı.
Kaynak: Independent Türkçe