30.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Derleyen: Pelin Aykın - İşte Tesla ve SpaceX’in patronu Musk’ın Twitter’ı satın almasının kronolojisi:
5 Nisan: Twitter, Musk’ı yönetim kuruluna atadığını duyurdu. Ama Elon Musk/Twitter ittifakının kolay olmayacağına dair ilk işarette şirketin CEO’su Parag Agrawal, Musk’ın bir neden göstermeden yönetim kuruluna katılmayacağını söyledi.
14 Nisan: Twitter’ı hisse başına 54.20 dolardan satın alma teklifini açıklayan ve şirkete 40 milyar dolardan fazla değer veren Musk, platformun dünya çapında özgür konuşma ve demokrasiyi artırmak için potansiyelini ortaya çıkarmak istediğini söyledi.
25 Nisan: Musk’ın Twitter’ı 44 milyar dolara satın alması için bir anlaşmaya varıldı. Musk, Twitter’da yaptığı açıklamada, “İfade özgürlüğü işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital kent meydanıdır” dedi.
Önce askıya aldı
5 Mayıs: Musk, anlaşma için 7 milyar dolardan fazla dış finansman sağladı. Katkıda bulunanlar arasında Suudi Arabistanlı yatırımcı Prens Alwaleed bin Talal, Oracle’ın kurucusu Larry Ellison, kripto para borsası Binance ve körfez devletinin yatırım fonunun bir parçası olan Qatar Holding
yer aldı.
13 Mayıs: Musk anlaşmaya soğuk yaklaşmaya başladı ve Twitter’ın kullanıcılarının yüzde 5’inden daha azının spam veya sahte hesap olduğu iddiasını destekleyen ayrıntıları beklerken anlaşmanın “geçici olarak askıya alındığını” duyurdu.
17 Mayıs: Musk, sahte hesapların sayısıyla ilgili endişeleri çözülene kadar anlaşmanın “ilerleyemeyeceğini” belirterek tutumunu sertleştirdi.
6 Haziran: Musk’ı temsil eden avukatlar, Twitter’ı, sahte hesapların sayısı hakkında yeterli bilgiyi vermeyerek şirketi satın alma sözleşmesini ihlal etmekle suçladı.
İptal etti davalık oldu
16 Haziran: Musk, devralma anlaşmasından bu yana ilk kez şirketteki çalışanlarla doğrudan video konferansta bir araya gelerek “ifade özgürlüğüne” odaklandı. Ayrıca şirketteki maliyetlerin geliri aştığı konusunda uyarıda bulundu.
8 Temmuz: Musk, Twitter’ın birleşme anlaşmasının “birden çok hükmünü esaslı şekilde ihlal ettiğini” iddia ederek anlaşmayı sonlandırdığını duyurdu. Twitter, Musk’ın şirketi satın alması için yasal işlem başlatacağını açıkladı.
12 Temmuz: Twitter, Musk’ın anlaşmayı belirlenen şartlarda gerçekleştirmesini talep eden bir dava açtı.
29 Temmuz: Musk, şirketi, yatırımcıları yanlış yönlendiren bir düzenin parçası olarak platformundaki sahte hesapların sayısını kasten yanlış göstermekle suçlayarak Twitter’a karşı dava açtı. Twitter, davayı “Musk’un artık çekici bulmadığı bir birleşme anlaşmasından kaçmak için hayal edilen bir hikâye” olarak tanımladı.
Mesajlar yayınlandı
7 Eylül: Musk, şirketin davasını erteleme girişiminde başarısız oldu, yargıç davanın 17 Ekim’den itibaren devam edeceğine karar verdi. Yargıç Kathaleen McCormick, “Dört haftalık gecikmenin bile Twitter’a daha fazla zarar verme riski taşıdığına inanıyorum” dedi.
29 Eylül: Mahkeme yargılama sürecinin bir parçası olarak, Twitter’ı satın almak için harekete geçtiğinde Musk ile en yakın arkadaşları arasındaki mesajları yayınladı. Mesajlarda podcast yayıncısı Joe Rogan’ın, nisan ayında Musk’a “Twitter’ı sansürlü mutlu çeteden kurtarıp kurtarmayacağını” sorduğu görüldü. Musk ise bu mesaja “Takip etmeyi seçebilecekleri veya etmeyecekleri tavsiyelerde bulunacağım” diye yanıt verdi.
Yeniden teklif sundu
4 Ekim: Sürpriz bir hamleyle Musk, nisan ayında kararlaştırılan şartlarla Twitter’ı satın almayı teklif etti. Hukuk uzmanları, kararın Musk’ın “nihayet avukatlarını dinlediğini” gösterdiğini söyledi.
6 Ekim: Musk, davanın ertelenmesini istedi. Yargıç McCormick, Musk’ın yanında yer aldı ve anlaşmayı tamamlamak için her iki tarafa da 28 Ekim saat 17:00’ye kadar süre verdi.
20 Ekim: “Washington Post” gazetesi, Musk’ın muhtemel yatırımcılara, şirketi devralması halinde Twitter’ın 7.500 çalışanının yaklaşık yüzde 75’ini işten çıkarmayı planladığını söylediğini yazdı.
26 Ekim: Sonunda Twitter’ı satın alan Musk, San Francisco’daki şirket merkezini bir lavaboyla ziyaret etti. Musk’ın Twitter çalışanlarına şirket personelinin yüzde 75’ini işten çıkarmayı planlamadığını söylediği bildirildi.
27 Ekim: Kaynaklar, Musk’ın anlaşmayı tamamladığını söyledi. Musk’ın isteğiyle CEO Parag Agrawal da dahil olmak üzere Twitter’ın üst düzey yöneticilerinin çoğunun işten çıkarıldığı açıklandı.
28 Ekim: Twitter, anlaşmayı ABD mali düzenleyicisine yapılan bir başvuruda onayladı.