DünyaEkonomik krizle boğuşan Mısır, yabancıların parayla vatandaşlık almasını kolaylaştırıyor

Ekonomik krizle boğuşan Mısır, yabancıların parayla vatandaşlık almasını kolaylaştırıyor

10.03.2023 - 14:07 | Son Güncellenme:

Mısır yönetimi ülkedeki döviz rezervlerini güvenli bir seviyede tutabilmek için vatandaşlık alım şartlarını hafifletme kararı aldı ve 500 bin dolarlık emlak yatırımı yapma şartını 300 bin dolara düşürdü.

Ekonomik krizle boğuşan Mısır, yabancıların parayla vatandaşlık almasını kolaylaştırıyor

Yeni kararnameye göre arsa ve apartmanlar da dahil olmak üzere, Mısır hükümetinden veya Mısır vatandaşlarından 300 bin dolarlık emlak satın alan yabancılar vatandaşlık alma hakkına sahip olacak. Bu rakam daha önce 500 bin dolar belirlenmişti.

Haberin Devamı

Mısır vatandaşlığı almak için yapılan sermaye yatırımlarındaki 400 bin dolarlık sınır da, yeni kararnameyle birlikte 350 bin dolara düşürüldü. 

Ek olarak daha önce 750 bin dolar olan vatandaşlık almak için bankaya yatırılması gereken tutar da 500 bin dolar seviyesine düşürüldü. Kararnamede, bankaya yatırılacak bu miktarın üç sene sonra herhangi bir faiz olmaksızın geri çekilebileceği belirtildi.

Mısır hükümetinin yayınladığı kararname muhalefetin tepkisini çekerken, Muhafazakar Parti Genel Sekreteri Talat Halil, Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, "Hükümet parasını her ödeyene Mısır vatandaşlığı teklif edemez. İhtiyaç duyulan dövizi ülkeye getirmek için daha iyi fikirler bulmaları gerekiyor. Buna yatırımları cazip kılmak ve ihracatı artırmak da dahil" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

UKRAYNA SAVAŞININ MISIR'DAKİ YIKICI ETKİSİ

Dövizle vatandaşlık alma şartlarını hafifleten Mısır, Ukrayna savaşının kendi ekonomisinde yarattığı yıkıcı etkilerle mücadele etmeye çalışıyor.

Kovid-19 pandemisinin ardında başlayan Ukrayna savaşı, tüm dünyada gıda fiyatlarının keskin bir şekilde artmasına neden olmuş, dünyanın en büyük tahıl ithalatçısı konumunda olan Mısır'ın özellikle buğday için ödediği rakamlar büyük ölçüde artmıştı.

Bunun yanı sıra ülkeyi ziyaret eden her üç turistten birinin Rusya veya Ukraynalı olduğu Mısır, savaşın başlamasının ardından milyar dolarlarla ölçülen turizm gelirini de kaybetmişti.

Konuyla ilgili konuşan bağımsız ekonomist Mahmud el-Veli, "Savaş ekonomiyi çok kötü şekilde etkiledi ancak ekonominin kötü yönetilmesini de yok sayamayız. Hükümet politikaları hem yerel para biriminin döviz karşısında değer kaybetmesine hem de yabancı yatırımcıların ülkeden kaçmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.

MISIR'IN ALDIĞI DİĞER TEDBİRLER

Gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar Mısırlıların günlük ihtiyaçları için daha fazla ödeme yapmasına neden olurken, Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi toplumsal tepkiyi "Bu savaş diğer ülkeleri de kötü şekilde etkiliyor" sözleriyle yatıştırmaya çalışmıştı.

Haberin Devamı

Geçen aylarda Mısır yönetimi, ekonomik krizle mücadele etmek için bazı devlet mallarını ve varlık fonlarını yabancı yatırımcılara satma kararı almıştı.

Gıda ithalatını sürdürebilmek ve birikmiş borçları ödeyebilmek için alınan bir diğer tedbir de geçen kasımda yayınlanan vergi muafiyeti kararnamesiydi. Yurtdışında yaşayan Mısırlıları hedefleyen kararnamede, bu kişilerin sahip oldukları taşıtları gümrüksüz şekilde ülkeye getirebilecekleri belirtilmiş, bunun karşılığında Mısır bankalarında açılacak hesaplara beş yıl boyunca ABD doları yatırılması şartı konulmuştu.

Maliye Bakanlığı verilerine göre şu ana kadar sadece 34 bin Mısırlı taşıtlarını Mısır'a getirmek için başvuruda bulundu.

Kaynak: Independent Türkçe