DünyaDünyada ‘Trump ayarı’

Dünyada ‘Trump ayarı’

21.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Trump’ın Kasım ayında ABD başkanı olma ihtimaline göre yapılan hazırlıklar hız kazandı. Ukrayna lideri Zelenskiy, Trump ile bir görüşme gerçekleştirirken, Trump Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeyi vaat etti

Dünyada ‘Trump ayarı’

ABD’de yaşanan gelişmeler ve yapılan anketler Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde artık önemli bir avantajı olduğunu gösterirken, dünya liderleri de bu duruma göre hazırlık yapıyor. ABD’de Trump’ın seçilmesinin en doğrudan etki yapacağı noktalardan ikisi Gazze ve Ukrayna. Trump’ın seçilmesinin Ukrayna’nın Rusya’ya karşı mücadelesine darbe vurabileceği ve yapılan askeri yardımın ciddi oranda azalacağı tahmin edilirken, Ukrayna yönetimi de buna göre bir hazırlığa girişmiş durumda. Trump’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi, önemli bir gelişme olarak görülüyor. Trump görüşmeye dair kendisine ait sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile çok iyi bir telefon görüşmesi yaptık” derken, “Ben ABD’nin bir sonraki başkanı olarak dünyaya barış getireceğim ve çok sayıda cana mal olan, sayısız masum aileyi mahveden savaşı sona erdireceğim” ifadelerini kullandı. Kendisiyle telefon görüşmesi yaptığı için Zelenskiy’i takdir ettiğini belirten Trump, Rus ve Ukraynalı tarafların bir araya gelebileceği ve şiddeti sona erdirip refaha giden yolu açacak bir anlaşmayı müzakere etme vaadinde bulundu. Trump konuyla ilgili yakın müttefiği Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la da görüşmüştü.

Haberin Devamı

Dünyada ‘Trump ayarı’

Zelenskiy kabullendi

Zelenskiy ise görüşmeye dair yaptığı paylaşımda, “Adaylığı nedeniyle tebrik etmek ve Pensilvanya’da uğradığı şok edici suikast girişimini kınamak için Donald Trump ile görüştüm. Ülkemizin özgürlüğünü ve bağımsızlığını korumaya yönelik iki partili ve iki meclisli ABD desteğinin hayati önemine dikkat çektim. Ukrayna, Rus terörüne direnme yeteneğimizi güçlendirmedeki yardımlarından dolayı ABD’ye her zaman minnettar olacaktır. Şehirlerimize ve köylerimize yönelik Rus saldırıları her gün devam ediyor. Barışı adil ve gerçekten kalıcı kılabilecek adımları yüz yüze görüşme konusunda Trump ile mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

Amerikan basınında yapılan haberler, son ulusa seslenişinde daha ‘hafif’ bir konuşma yapan Zelenskiy’nin Rusya ile müzakerelere başlamaya hazır olduğu öne sürülüyor. Cephedeki durumun iyileşmemesinin yanında, Trump’ın ABD başkanı olma ihtimalinin büyük oranda artmasıyla, Zelenskiy’nin ilk kez Rusya ile müzakerelere hazır olduğu yönünde açıklamalarda bulunması örnek gösteriliyor. Ukrayna ile müzakere için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uzun zamandır istekli olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Dünyada ‘Trump ayarı’

Biden, Netanyahu’ya ‘o keyfi yaşatmayacak’

Gazze’de bir ateşkes anlaşmasına varılması için ‘ayak sürüdüğü’ ifade edilen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, önümüzdeki hafta ABD ziyaretinde bulunacak. Netanyahu’nun, ABD’de İsrail yanlısı Trump yönetiminin göreve gelmesini sabırsızlıkla beklediği uzun zamandır biliniyordu.

Nitekim ABD Başkanı Joe Biden’ın da seçim yarışından çekilmesi gündemde. Bununla birlikte New York Times’ın haberinde Biden’ın Netanyahu’nun önümüzdeki Çarşamba günü Washington’da Kongre’ye yapacağı konuşmadan önce başkanlık yarışından çekilmeyeceğini iddia ediyor. Biden’ın o tarihten önce yarıştan çekilmek ve böylece Netanyahu’yu memnun etmek istemediği iddia ediliyor.

Dünyada ‘Trump ayarı’

Trump’ı vurması rastlantı olabilir!

ABD’de eski başkan ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişimi tartışılmaya devam ederken, olayla ilgili yeni bulgular su yüzüne çıkmaya başladı. FBI’ın Thomas Matthew Crooks’la ilgili araştırmalarını sürdürdüğü, ancak şimdiye dek ortaya çıkan bilgilerle bir profil oluşturduğu ifade edildi. Buna göre, Crooks, zeki, mütevazı, yalnız, silahlara ilgi duyan ve siyaset konusunda açık sözlü olmayan biriydi.

Haberin Devamı

Ortaya çıkan bilgiler, Crooks’un niyetinin siyasi olmadığı, yakınındaki en yüksek profilli hedefe saldırmak niyetinde olduğu yönünde düşüncelere yol açtı. Nitekim Crooks’un telefonunda hem Trump hem de Biden’a ait resim ve aramalar görülmüştü. Crooks’un Demokrat Parti’nin kongresinin yerini de araştırdığı öğrenildi. Bu durumda Crooks’un Trump’ı ‘en yakınında bulunan en yüksek profilli isim’ olması nedeniyle hedef almış olmasının oldukça yüksek bir ihtimal olduğu ifade ediliyor. Öte yandan Crooks’un, Trump sahneye çıkmadan birkaç saat önce miting alanı üzerinde insansız hava aracı uçurduğu da tespit edildi. Crooks’un, kameralı İHA sayesinde miting üzerinden kuş bakışı görüntü elde ederek güvenlik açıklarını tespit etmiş olabileceği ve saldırısını buna göre planlamış olabileceği düşünülüyor.