21.02.2023 - 09:30 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü yaşadığı tarihi depremlerden tam iki hafta sonra aynı bölgede meydana gelen depremle sarsıldı. Merkez üssü Hatay yakınları olan yeni deprem, 20 Şubat Pazartesi akşamı saat 20.04'te gerçekleşti.
6.4 büyüklüğündeki deprem, iki hafta önceki sarsıntıların büyük bir yıkıma yol açtığı Hatay'da yine can kayıplarına yol açtı. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) ve Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) tarafından büyüklüğü 6.3 olarak verilen yeni deprem, beklendiği gibi bütün dünyada ilk haber oldu. Uluslararası haber ajansları depremi 'son dakika' koduyla duyurdu, haber televizyonları ise yayınlarını kesip Türkiye'ye bağlandı.
Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), '6.4 büyüklüğündeki yeni deprem Türkiye'nin güneyini vurdu' başlığıyla sarsıntıyı dünyaya geçti. AFP, yerel saatle 20.04'te meydana gelen yeni sarsıntının 6 Şubat depremlerinden bu yana en şiddetlisi olduğunu vurguladı.
Sahadaki AFP ekiplerinin depremi şiddetli şekilde hissettiği bilgisini veren ajans, bir AFP muhabiri sarsıntı anında Hatay'da panik sahneleri gördüğünü, yanı sıra yıkıma uğramış şehrin üstünü toz bulutları kapladığını bildirdi. Lübnan'daki AFP ekipleri de depremi hissettiklerini aktardı.
Antakya'da depreme yakalanan 18 yaşındaki Ali Mazlum, "Yeryüzü bizi yutmak için açılıyor gibi hissettim" dedi. 2011 yılından bu yana Antakya'da yaşayan Mazlum, deprem olduğu sırada kız kardeşi ve eniştesinin cesetlerini arıyordu.
İki haftadır aracında uyuyan Mehmet Irmak ise, yaşadıklarını "Yol dalgalar gibiydi. Bina ileri geri hareket etti, arabalar sağa sola. Ayağımı yerden kesti. Hatay artık güvenli bir yer değil... Yeni bir günü bekliyoruz ama ne yapacağımı bilmiyorum" sözleriyle anlattı.
AFP'nin haberinde son iki haftada Türkiye'de 6 bin 200 artçı sarsıntı kaydedildiği de yer aldı.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise, '6.4'lük yeni deprem, iki hafta önce büyük sarsıntıların yıktığı Hatayı vurdu' başlığını tercih etti, cep telefonlarına gönderdiği bildirimde Türkiye'de bir başka şiddetli deprem olduğunu öne çıkardı. Yeni depremin Türkiye'nin yanı sıra Suriye'de de daha fazla tahribata yol açtığını dile getiren ajans, binaların yıkıldığını ve insanların enkaz altında kaldığını yazdı.
Görgü tanığı Alejandro Malaver, Adana'da yaşayan insanların orkuyla sokaklara fırladığını, araçlarına battaniyeler taşıdığını aktardı. Adana'daki herkesin gerçekten korktuğunu belirten Malaver, kimsenin evlerine dönmek istemediğini bildirdi.
'Türkiye'de yeni depremler insanları enkaz altında bıraktı' manşetini atan BBC, bir karavanın içinden kaydedilen sarsıntı görüntüsünü de haberinde yayımladı. BBC, depremin Türkiye ve Suriye'nin yanı sıra Mısır ve Lübnan'da hissedildiğini de yazdı.
CNN International, '6.3'lük artçı deprem Türkiye'nin güneyini vurdu, can kayıpları ve yüzlerce yaralı' başlığıyla sunduğu haberde, USGS'nin açıkladığı deprem büyüklüğünü dikkate aldı. Adana'daki CNN ekibinin depremi hissettiğini aktaran CNN International, görgü tanıklarına göre ise Gaziantep ve Mersin'in de sallandığını belirtti.
Manşetinde 'Yeni deprem Türkiye ve Suriye'yi vurdu' diyen Al Jazeera, sınır bölgesini sallayan 6.4'lük sarsıntının yeni bir paniği tetiklediğini bildirdi. Televizyon, depremin Suriye, İsrail, Mısır ve Lübnan'ın yanı sıra Ürdün'de de hissedildiğini kaydetti.
Gaziantep'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Assed Baig, artçı şokların devam ettiğini ve şehirdeki insanların çok korktuğunu söyledi. Ayakta duran ancak hasar alan binaların olduğunu belirten Baig, yeni artçı sarsıntıların meydana gelmesi halinde söz konusu hasarlı binaların yıkılmasından korkulduğunu da sözlerine ekledi.
Amerikan New York Times gazetesi, 'Bir başka ölümcül deprem, Türkiye'nin zaten yıkılmış bölgesini sallıyor' başlığını tercih etti. Tarihi bir depremden yalnızca iki hafta sonra Türkiye'nin güneyini güçlü bir şokun çarptığını yazan gazete, insanların binaların yıkılmasından korktuğu için halihazırda dışarıda uyuduğunu aktardı.
Bir başka şiddetli depremin Türkiye-Suriye sınırını vurduğunu belirten The Washington Post, Sarah Dadouch imzalı özel haberinde ise 'Umudumuz vardı: Antakya sakinleri kendilerini ve ölülerini kazıp ortaya çıkarmak için kalıyor' diyor.
'Yeni deprem Türkiye'nin güneyini vurdu' başlığıyla haberi ilk sayfasından duyuran Wall Street Journal, Pazartesi günü gerçekleşen 6.4'lük sarsıntının Türkiye ve Suriye'de yıkıma yol açan çifte depremlerden iki hafta sonra bölgeyi salladığını kaydetti.
Yeni sarsıntıyı cep telefonu uygulamasından bildirim olarak okurlarına gönderen İngiliz gazetesi, 'Hatay, felaketten iki hafta sonra iki şiddetli deprem tarafından vuruluyor' başlığını seçti.
'6.4 büyüklüğündeki deprem Türkiye-Suriye sınır bölgesini fazlasıyla etkiledi' başlığıyla haberi sayfasına taşıyan İsrail gazetesi, sarsıntının Suriye, Lübnan ve Mısır'da bile hissedildiğini yazdı.
El Meyadin televizyonunun Arapça sitesi, '6.4 ve 5.3 büyüklüğündeki iki deprem Antakya'yı vurdu, şok dalgaları Suriye ve Lübnan'a ulaştı' başlığıyla sunduğu haberde, yeni depremin merkez üssünün Samandağ ilçesi olduğunu izleyicilerine aktardı. Hatay'daki El Meyadin muhabiri, duvarlarında çatlaklar olan bazı binaların yeni sarsıntıyla birlikte yıkıldığını ve insanların enkaz altında kaldığını bildirdi.
Başta Akdeniz kıyısındaki Lazkiye olmak üzere Suriye'de geniş bir alanda hissedilen yeni deprem, birçok binanın yıkılmasına yol açtı. Kuzeybatıdaki şehirlerde beş hastaneye çok sayıda yaralı taşındığı bildiriliyor.
Resmi haber ajansı SANA, rejimin kontrolü altındaki Halep'te altı kişinin binalardan düşen parçalar nedeniyle yaralandığını ve hastanelerde onlarca yaralının tedavi edildiğini aktardı. Lübnan merkezli El Meyadin televizyonunun muhabiri ise Halep'te depremin yol açtığı korku ve şoktan üç kişinin öldüğünü bildirdi. Muhabir ayrıca, Halep sokaklarında ilerleyen ambulanslar gördüğünü de ekledi.
El Meyadin, yanı sıra Akdeniz kıyısındaki sahil kenti Lazkiye'de de hasarlı bir binanın yıkıldığını izleyicilerine aktardı.
BBC, Suriye'de depremlerin ardından 470 kişinin yaralandığını ve hastanelere taşındığını yazdı.