DünyaDünya çapında 1.1 milyar kişi "aşırı yoksul"

Dünya çapında 1.1 milyar kişi "aşırı yoksul"

17.10.2024 - 15:49 | Son Güncellenme:

BM'nin yeni raporu 8.2 milyarlık dünya nüfusunun 8'de 1'inin sadece yoksul değil, "aşırı yoksul" olduğunu ortaya koydu. Rapordan detaylar şöyle...

Dünya çapında 1.1 milyar kişi aşırı yoksul

Bugün yayınlanan çarpıcı bir Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) raporu, dünya genelinde bir milyardan fazla insanın aşırı yoksulluk içinde yaşadığını ortaya koydu. Rapor ayrıca, etkilenenlerin yarısından fazlasının çocuklar olduğunu ve savaş halindeki ülkelerde yoksulluk oranlarının üç kat daha yüksek olduğunu bildirdi. Oxford Yoksulluk ve İnsani Kalkınma Girişimi (OPHI) ile birlikte yayımlanan rapor, savaş halindeki ülkelerde yoksulluk oranlarının üç kat daha yüksek olduğunu vurguladı. 2023 yılı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana dünya genelinde en fazla çatışmanın yaşandığı yıl oldu.

Haberin Devamı
  • NOT: UNDP ve OPHI, 2010'dan bu yana her yıl Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi'ni yayımlıyor ve bu endeks, toplam nüfusu 6.3 milyar olan 112 ülkeden elde edilen verileri kullanıyor.Bu endeks, yetersiz konut, hijyen, elektrik, pişirme yakıtı, beslenme ve okul devamlılığı gibi göstergeleri kullanıyor.

UNDP'nin baş istatistikçisi Yanchun Zhang, "2024 Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi, iç karartıcı bir tablo çiziyor: 1.1 milyar insan çok boyutlu yoksulluk çekiyor ve bunların 455 milyonu çatışmaların gölgesinde yaşıyor," dedi. Zhang, AFP'ye "Çatışmalardan etkilenen ülkelerdeki yoksullar için temel ihtiyaçlar mücadelesi çok daha sert ve umutsuz bir savaştır," diye de ekledi. Rapor, geçen yılki bulguları da yineledi: 110 ülkede yaşayan 6.1 milyar insanın 1.1 milyarı aşırı çok boyutlu yoksulluk içinde.Perşembe günü yayımlanan rapor, 18 yaşın altındaki yaklaşık 584 milyon insanın aşırı yoksulluk içinde olduğunu ve bunun dünya genelinde çocukların %27.9'una, yetişkinlerin ise %13.5'ine denk geldiğini gösterdi. Ayrıca dünya üzerindeki en yoksul insanların %83.2'sinin Sahra Altı Afrika ve Güney Asya'da yaşadığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

ÇARE BARIŞ MI?

OPHI Direktörü Sabina Alkire, AFP'ye yaptığı açıklamada, çatışmaların yoksulluğun azaltılmasına yönelik çabaları engellediğini söyleyerek, "Bir düzeyde, bu bulgular sezgisel. Ancak bizi şok eden şey, hem makul bir yaşam sürmek için mücadele eden hem de aynı zamanda güvenliği için endişe duyan insan sayısının büyüklüğüydü - 455 milyon," dedi ve ekledi:
"Bu, uluslararası topluluğun hem yoksulluğun azaltılmasına odaklanması hem de barışı teşvik etmesi gerektiği şeklindeki katı ama kaçınılmaz bir meydan okumayı işaret ediyor, böylece elde edilen barış kalıcı olabilir."

YARISI 5 ÜLKEDEN

Aşırı yoksulluktan en fazla etkilenen ülke, 1.4 milyar nüfuslu Hindistan oldu. Hindistan'da 234 milyon insan yoksulluk içinde yaşıyor. Hindistan'ı Pakistan, Etiyopya, Nijerya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti izliyor. Bu beş ülke, 1.1 milyar yoksul insanın neredeyse yarısını oluşturuyor.