05.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Ajans, yeni kanser vakalarının sayısının dünya genelinde 2050 yılında 35 milyona ulaşacağını öngördü. Bunun, 2022 yılındaki tahmini 20 milyon vakaya kıyasla yüzde 77’lik artış anlamına geldiği bildirildi. Yaşlanan nüfus, sigara ile alkol kullanımı, obezite ve hava kirliliğinin vaka artışlarından sorumluğu olduğu ifade edildi.
Kanserden ölümlerin ise 2022’de 9,7 milyon kişiyken 2045’te 16,6 milyon kişiye yükselmesinin beklendiği açıklandı. Raporda, kanserin sağlık sistemlerinde her geçen gün daha fazla baskı yarattığına ve toplumların eşitsizliğine dikkat çekildi. IARC kanser gözetim başkanı Freddie Bray, “En büyük zorluklardan biri, kanser yükündeki artışların, düşük gelirli ve insani gelişme düzeyi düşük ülkelerde en çarpıcı şekilde ortaya çıkmasıdır. 2050 yılına kadar yükün iki kattan fazla arttığı görülecek” dedi.
‘En sık akciğerde ortaya çıkıyor’
IARC kanser gözetim başkanı Freddie Bray, akciğer kanserinin dünya çapında en sık görülen kanser olduğunu, özellikle erkeklerde sık rastlandığını belirtirken, kadınlardaysa en sık görülen türün meme kanseri olduğunu söyledi. Diğer yandan, şu anda yaklaşık her 5 kişiden biri kansere yakalanırken, yaklaşık her 9 erkekten biri ve her 12 kadından biri kanser nedeniyle hayatını kaybediyor.