09.06.2009 - 01:08 | Son Güncellenme:
BRÜKSEL Milliyet
Özellikle Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan kesimlere karşı Ankara’ya tam destek veren ve Brüksel-Ankara hattındaki hassas dengeleri gözeten bir yaklaşım içinde olan bu isimlerden biri Türkiye’ye yerleşme kararı alan eski Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk.
AP Dışişleri Komisyonu çalışmalarında ve Türkiye’yle ilgili raporlarda takındığı objektif tavırla dikkat çeken Lagendijk, AP’nin Türkiye korkusundan sıyrılması için büyük çaba harcadı. Lagendijk, Türkiye’yle müzakerelerin başlamasıyla ilgili oylamada “Evet” yazılı pankartların kaldırılması eyleminin de mimarları arasında yer aldı.
Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hollandalı parlamenter Jan Marinus Wiersma da Türkiye konusunda yoğunlaşan ve grubunu Türkiye lehine yönlendirmeyi bilen ancak son seçimlere katılmayan isimler arasında yer aldı.
Türkiye konusunda en çok tartışma yaşanan ülkelerin başını çeken Fransa’nın eski Başbakanı ve Türkiye’nin üyeliğine tam destek veren Michel Rocard da AP’deki kariyerine son noktayı koydu. “Türkiye’nin Finlandiyalı dostlarından” Ari Vatanen de Brüksel defterini kapatan parlamenterler arasında yer aldı.
Türk kökenli Avrupalı siyasetçilerin AP’deki varlıkları Türkiye açısından ayrı bir öneme sahip. Bu politikacılardan ikisi de bu dönemde AP’de olmayacak. Alman Yeşiller Partisi’nin başına geçen Cem Özdemir ve Alman Sosyal Demokrat Parti üyesi Vural Öger de seçimlere katılmamayı tercih ettiler.