DünyaDoha’da yeni bir öneri

Doha’da yeni bir öneri

17.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Katar’ın başkenti Doha’da Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması adına gerçekleştirilen müzakereler dün de devam etti.

Doha’da yeni bir öneri

Dünkü görüşmeler sonunda ABD, Mısır ve Katar tarafından bir ortak açıklama yayınlandı. Açıklamaya göre, ‘olumlu biçimde’ sonlanan görüşmelerde, Amerikan yönetimi İsrail’in ve Hamas’ın talepleri arasında bir öneriyi taraflara sundu. Bu önerinin ABD Başkanı Joe Biden’ın 31 Mayıs’ta sunduğu prensiplerle uyumlu olduğu bilgisi paylaşıldı. İki tarafın anlaşamadığı noktalarda devreye giren bu yeni önerinin taraflardan nasıl karşılık bulacağı henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

Kahire’de yeni görüşme

Yapılan açıklamaya göre, sunulan öneri üzerinde çalışmalar önümüzdeki günlerde devam edecek. Bu çalışmalar sonrasında, önümüzdeki hafta sonuna kadar Mısır’ın başkenti Kahire’de devletlerin üst düzey katılımlarıyla yeni bir görüşme gerçekleşecek. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Pazartesi günü İsrail’i ziyaret edeceği ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşeceği öğrenildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Katar, Mısır ve ABD’nin arabuluculuğunda ateşkes çabalarının sürdüğünü belirtirken, arabulucuların, Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştıracak ve Gazze’ye mümkün olan en büyük miktarda insani yardımın girmesini sağlayacak bir ateşkese ulaşmak için ilerleme kaydetme konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Doha’daki ateşkes görüşmelerinde tam olarak hangi konuların ele alındığına dair şu ana kadar çok az somut ayrıntı ortaya çıktı. İsrailli bir yetkili, önemli aşamanın kaydedildiğini doğrularken, anlaşmazlıkların sürdüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

Doha’da yeni bir öneri

Katar’dan İran’a sert uyarı: İyi düşünün

Katar Başbakanı Muhammed bin Abdülrahman El-Tani, İran’ı olası bir misilleme konusunda uyardı ve “tam da böyle bir ilerleme varken İsrail’e saldırmanın sizin ya da Hizbullah için uygun olup olmadığını iyice düşünmeniz gerekiyor” dedi. El-Tani’nin uyarısının İran ve Hizbullah’ta karşılık bulduğu ve kabul edildiği ifade ediliyor.

Doha’da yeni bir öneri

Hizbullah tünellerin videosunu yayınladı

İsrail ile çatışma halinde olan Hizbullah, yeraltı tünellerinin videosunu yayınladı. Örgüt, devasa tünellerden geçen füze yüklü kamyonların yer aldığı görüntülerle İsrail’e göz dağı verdi. Hizbullah, “İsrail, Lübnan’a bir savaş dayatırsa hiç beklemediği bir gerçekle karşı karşıya kalacaktır” ifadelerini kullandı.