DünyaDendias ABD’de ‘imalı’ konuştu!

Dendias ABD’de ‘imalı’ konuştu!

13.02.2025 - 07:02 | Son Güncellenme:

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önceki günü Washington’da düzenlenen 6. Güneydoğu Avrupa ve Doğu Akdeniz Konferansı’nda yaptığı konuşmada, ülkesinin ABD dış politikasındaki stratejik önemini vurguladı. Dendias, Yunanistan’ı adını açıklamadığı bir Akdeniz ülkesine benzeterek, ABD’yi çıkarlarına en uygun ülkenin hangisi olduğunu düşünmeye çağırdı.

Dendias ABD’de ‘imalı’ konuştu

Dendias, bu ülkenin NATO taahhütlerine saygı göstermediğini, Rusya ile yakın bağlarını sürdürdüğünü ve İsrail’in düşmanı olduğunu ekledi. Buna karşılık ülkesini istikrarın ve demokratik değerlerin bir modeli olarak sundu. Dendias, Yunanistan’a atıfta bulunarak, “Başka bir örnek sunmama izin verin; uluslararası hukuku ve Uluslararası Deniz Hukuku’nu ve kurallara dayalı bir uluslararası düzeni destekleyen bir ülke” dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan’ın Ukrayna’nın yanında duran, Batı Balkanlar’ın AB’ye entegrasyonunu destekleyen bir demokrasi olduğunu vurguladı ve 2. Dünya Savaşı’nda müttefiklerle birlikte savaşırken nüfusunun yüzde 10’unu kaybettiğini hatırlattı. Dendias, “Bu iki model ABD’nin tercihine sunuluyor” dedi.

Öte yandan Yunanistan’da milletvekilleri, İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum’da sergilenen Parthenon heykellerinin iadesi için mücadele eden eski meclis başkanı Konstantinos Tassoulas’ı yeni cumhurbaşkanı olarak seçti. Mesleği avukatlık olan eski kültür bakan 65 yaşındaki Tassoulas, aynı zamanda iktidardaki merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi’nin üyesi.