Dünya Dakika dakika idam! Karısı da izledi, son sözleri...

Dakika dakika idam! Karısı da izledi, son sözleri...

09.06.2022 - 06:53 | Son Güncellenme:

ABD'nin Arizona eyaletinde Frank Atwood (66) 1984 yılında 8 yaşındaki Vicki Lynne Hoskinson adındaki küçük kızı öldürdüğü için zehirli iğne ile Türkiye saatiyle gece yarısı 00.10'da idam edildi. Atwood'un karısı ve öldürdüğü kızın annesi idamı dakika dakika izlerken, Atwood'un son sözleri ise şaşkınlık yarattı.

Dakika dakika idam Karısı da izledi, son sözleri...

Arizonalı mahkum Frank Atwood için 38 yıl sürecek ve idamla noktalanacak olaylar zinciri, 1984 yılında 8 yaşındaki Vicki Lynne Hoskinson adında küçük kıza cinsel istismarda bulunması ve öldürmesiyle başladı. Tarihler 17 Eylül 1984'ü gösterdiğinde Vicki okuldan eve yeni dönmüştü ve annesi Vicki'nin teyzesine bir doğum günü kartı göndermesini istedi. Vicki yakınlarındaki bir postaneye bisikletiyle gitmek için yola çıktı. Evden ayrıldıktan yaklaşık 30 dakika sonra dönmesi gerekiyordu ancak dönmedi. Vicki'nin ailesi endişelenmeye başladı. Kısa bir süre sonra bisikleti Pocito Meydanı'nın ortasında yatarken bulundu ancak Vicki görünürde yoktu.

Haberin Devamı

Dakika dakika idam Karısı da izledi, son sözleri...

Şerif Departmanı ve Federal Soruşturma Bürosu da dahil olmak üzere birkaç kolluk kuvveti ve yaklaşık 100 gönüllü, Vicki'yi kapı kapı aradı. Tüm aramalara rağmen Vicki bulunamadı ve onu en son görenlerle görüşmeler yapıldı. Vicki'nin okulunda beden eğitimi öğretmeni Sam Hall, Vicki'nin kaybolduğu gün okulun yakınındaki bir sokakta koyu renkli bir araba gördüğünü bildirdi. Diğer birkaç tanık da arabayı gördüğünü söyledi. Sam Hall arabadan şüphelendiği için plakasını not etti çünkü içerideki adamın 'kötü' niyetli olduğunu hissettiğini ifade etti.

PROTESTOLAR DÜZENLENDİ

Yetkililer 20 Eylül 1984'te arabayı Kerrville, Teksas'ta buldular çünkü Frank Atwood olayın ardından Teksas'a kaçmıştı. Aracın boyasından bazı parçalar küçük Vicki'nin bisikletinin üzerinde olunca olay daha da netleşti. Aracın peşine düşen yetkililer kısa bir süre sonra sürücüsü Frank Atwood'u yakaladı ve Atwood adam kaçırmaktan tutuklanarak Tucson'a geri getirildi. Tutuklandığı sırada 28 yaşındaydı. Atwood'un tutuklanmasından günler sonra, yaklaşık 2 bin 500 kişi, Atwood gibi hükümlü çocuk tacizcilerinin şartlı tahliye edilmesine izin veren yasaları protesto etmek için yürüyüşler düzenledi.

Haberin Devamı

Vicki'nin kaybolmasının ardından aylar geçtikten sonra araştırma, 12 Nisan 1985'te Ina ve Artesiano yollarının yakınındaki ıssız arazide yürüyen bir adamın küçük bir insan kafatası bulmasıyla sona erdi. Birkaç gün içinde bölgede daha fazla kemik ortaya çıkarıldı ve incelemeler sonucunda kemiklerin Vicki'ye ait olduğu tespit edildi.

Dakika dakika idam Karısı da izledi, son sözleri...

SONUNDA ATWOOD SUÇLU BULUNDU

Ertesi ay Atwood, birinci derece cinayet suçlamasıyla suçlandı. Vicki, 30 Mayıs 1985'te Tucson'daki Evergreen Morg ve Mezarlığı'na gömüldü. Atwood'un kamuoyuna duyurulan davası, tarafsız bir jüri oluşturmak için Phoenix'e taşındı ve dava 1987 yılına kadar sürdü. Masum olduğunu iddia etmesine rağmen, Atwood 26 Mart'ta Vicki'yi kaçırmak ve öldürmekten suçlu bulundu. Vicki'nin annesi Bayan Carlson, kararın ailesi için yeni bir başlangıç ​​olduğunu ve adaletin yerini bulduğunu söyledi. Davaya bakan yargıç John Hawkins ise Atwood 1987'de suçlu bulunduktan iki ay sonra Atwood'un idam edilmesine hükmetti.

Haberin Devamı

Atwood kararın verildiği günden 2018 yılına kadar mahkumiyetlerine ve cezasına itiraz etti. Arizona'da Joseph Wood adında birinin 2014'te başarısız bir şekilde infaz edilmesinden sonra Arizona eyaletinde infazlar durduruldu. Vicki'nin annesi, adaletin şaştığını iddia ederek Vali Doug Ducey'i Atwood'un infaz kararını devam ettirme çağrısında bulundu. Davada alınan ve askıya alınan karar yeniden gündeme geldi.

Dakika dakika idam Karısı da izledi, son sözleri...

FARKLI TEKNİK İSTEDİLER!

Arizona eyaletinin protokolü ve Frank Atwood'un ne şekilde idam edileceği belliydi. Ancak Atwood'un avukatlarından farklı bir talep geldi. Avukat Joe Perkovich tarafından Arizona Başsavcılığı'na gönderilen mektuplarda Atwood'un infazı için farklı bir teknik kullanılmasını istedi. Atwood'un avukatının talebine cevap gecikmedi. Ölüm Cezası Bilgi Merkezi'nden Robert Dunham, "Bu daha önce kimse için yapılmadı" dedi. Arizona Başsavcılığı'ndan yetkililer ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bu, sanığın iğrenç suçunun sorumluluğunu almaktan kaçınmaya yönelik başka bir girişimidir. Peki Atwood'un avukatının talebi neydi?"

Haberin Devamı

Avukat Joe Perkovich kısa bir süre önce 24 Mayıs'ta merhamet başvurusunda bulunmuştu. Frank Atwood, temyiz mahkemesinden infazının ertelenmesini istedi. Ancak merhamet başvurusunu olumlu sonuçlanmadı.

Dakika dakika idam Karısı da izledi, son sözleri...

ATWOOD'A ÖZEL GAZ TALEBİ

Frank Atwood ve avukatları merhamet başvurusundan sonra Arizona'nın gaz odası infaz protokolüne meydan okudu. Avukatlar, Atwood'un anayasal infaz yöntemleri arasında seçim yapma hakkına sahip olduğunu ve devletin öldürücü gazını hidrojen siyanür gazından nitrojen gazına çevirmesi gerektiğini çünkü nitrojenin acısız ölümlere yol açacağını söyledi.

Savcı ise Frank Atwood'un yasal manevralarla infazını süresiz olarak ertelemeye çalıştığını söyledi. Savcı bu talebi kabul etmedi çünkü talep edilen ve daha acısız olduğu düşünülen nitrojen gazı daha önce herhangi bir idamda kullanılmamıştı ve denenmemiş bir yöntemi uygulamak doğru değildi.

Yapılan tüm başvurulara karşılık Arizona Başsavcısı Mark Brnovich, "İdam cezası, en şok edici ve aşağılık cinayetleri işleyenlere uygun bir yanıttır. Son sözün artık kendi adlarına konuşamayan masum kurbanlara ait olmasını sağlar" ifadelerini kullandı.

SON YEMEĞİNİ SİPARİŞ ETTİ, KARISI DA İZLEDİ

Haberin Devamı

Merhamet başvuruları ve infaz yönteminde değişiklik taleplerine rağmen Frank Atwood'un 8 Haziran çarşamba sabahı saat 10.10'da ölümcül iğnesinin vurulduğu, 10.16'da da ölü olarak ilan edildiği bilgisi verildi. Atwood'un infazı sırasında aralarında Vicki'nin annesi Debbie Carlson'ın ve Frank Atwood'un karısı Rachel Atwood'un da bulunduğu yaklaşık 40 kişi vardı.

İdamdan bir gün önce akşam saat 18.48'de Atwood'a son yemeğinde neler yemek istediği sorulmuştu. Atwood'un son akşam yemeği listesi fıstık ezmesi ve jöle, salam, hardal, buğday ekmeği, meyve suyu ve tortilla cipslerini içeriyordu.

İŞTE SON SÖZLERİ

Frank Atwood'un infazına tanık olanlar o güne dek görülmüş en barışçıl idamlardan biri olduğunu söyledi. Tanıklardan Arizona Daily Star muhabiri Henry Brean, Atwood'u infaz için hazırlayan sağlık personelinin başlangıçta ilaç vermek için damar bulamadığını ancak Atwood'un önerisi üzerine sağ elinden damar açabildiği bilgisini verdi.

Saat 10.20'de Vicki Lynne'in arkadaşları ve komşuları, küçük kızın ailesine destek vermek için hapishanenin dışında toplandılar. Vicki Lynne'in çocukluk arkadaşı Stacy Davis, “Bu idam benim için çocukluğumun tamamen bitişi olacak" yorumunu yaptı. 8 yaşındaki küçücük bir kızın hayatını alan Frank Atwood yıllar sonra yerine gelen adalet sonucunda idam edildi. Saat 10.45'te Arizona Ceza İnfaz Kurumu'nun açıklamasına göre son sözleri ise şu şekilde oldu:

"Teşekkürler tanrım, bugün benim yanımda olduğun için. Beni seven güzel eşime her şeyiyle teşekkür etmek istiyorum. Dostlarıma ve hukuk ekibime ve hepsinden önemlisi, kurtuluşuma yol açan bu adaletsiz yargı süreci boyunca İsa Mesih'e teşekkür etmek istiyorum. Tanrı'nın hepimize merhamet etmesini ve bana merhamet etmesini diliyorum. ”

İdam sonrası saat 11.05'te açıklamada bulunan küçük Viki'nin annesi Debbie Carlson, “Bugün kızımız Vicki için nihai adalet yerini buldu. Vicki'nin etrafındaki herkese bulaşan bir kahkahası ve kalbinizi eritecek gülümsemesi olan canlı küçük bir kızdı" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Saat 14.03'te ise Arizona Başsavcısı Mark Brnovich, Frank Atwood'un infazı hakkında bir bildiri yayınladı. Bildiride Atwood'un yaklaşık 35 yıl önce ölüme mahkum edildiğini ve uzun bir mahkumiyet sonrası yargılamalardan sonra tüm temyiz yollarını tükettiğini aktardı. Brnovich, "Arizonalılar, hayatı vahşice alınan masum bir çocuğu ve onlarca yıl acıya katlanmak zorunda kalan bir aileyi asla unutmayacak" diye konuştu.