24.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Başkanı Donald Trump, DAEŞ’in son kalesi olarak bilinen Baguz’dan çıkarıldığını ve tamamen yenilgiye uğratıldığını açıkladı. Benzer bir açıklama, DAEŞ’e karşı ABD destekli operasyon yürüten PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) gelirken, çatışmaların halen devam ettiği belirtildi. Nitekim DAEŞ’in uyuyan hücreleri bulunduğundan şüphe ediliyor.
Başkan Trump, ABD destekli yerel güçlerin, Suriye’de DAEŞ’i son kalelerinden de çıkarttığını söyledi. Trump, öncesi ve sonrası haritalarıyla örgütün Suriye’deki gerilemesini ortaya koyarken, ABD’nin bölgedeki müttefikleri örgüte karşı nihai zafer elde ettiklerini, sözde halifeliğe son verdiklerini açıkladı. DAEŞ’in son kalesi olan ve haftalardır çatışmaların sürdüğü Baguz’un özgürleştirildiğini belirtilirken, çatışmaların halen sürdüğü de gelen haberler arasında.
Uyuyan hücreler
Her ne kadar DAEŞ’in ilan ettiği sözde halifeliğin sona erdirildiği açıklansa da, örgütün bölgede ve tüm dünyada uyuyan hücrelere sahip olduğu biliniyor. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri de DAEŞ’in hala ya uyuyan hücreler ya da aktif ve gizli bir direnişin parçası olan on binlerce savaşçısının bulunduğu konusunda temkinli olunması gerektiği belirtiyor.
Amerika’nın desteğini alan koalisyon unsurları da, aynı tehlikeye dikkat çekti. Askeri açıdan DAEŞ’e darbe indirildiği kaydedilirken, DAEŞ’in kurtarılan bölgelerde hâlâ mevcudiyetini koruduğu, bulunduğu bölgelerde yaymaya çalıştığı ideolojisinin de canlı olduğu hatırlatılıyor. Bu da “DAEŞ yeni bir şekilde yeniden canlanabilir” endişesini de beraberinde getiriyor.
ABD öncülüğünde, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının desteklediği DAEŞ operasyonu, 9 Şubat’ta başlamıştı. Operasyonu, YPG’nin de içerisinde yer aldığı SDG tarafından yürütülmüştü.
Operasyonun tamamlanmasıyla Suriye’de DAEŞ’in kontrolünde olan bölge kalmadı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, önceki gün ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) ‘DAEŞ’in Suriye’de kontrol ettiği herhangi bir toprak kalmadığı” konusunda Başkan Donald Trump’a bilgi verdiğini söylemişti. Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar el-Caferi ise, bu açıklamanın blöf olduğunu belirtmişti.
Trump, ülkesinin, askerlerini Suriye’den çekmeyi planladığını açıklamış, ancak bunun DAEŞ’in tamamen bitirilmesinin ardından başlayacağını kaydetmişti. Ancak ABD’nin asker çekme operasyonu konusunda halen net bir takvim ve program açıklanmış değil. Nitekim Beyaz Saray’dan, bölgede belli bir miktar asker bırakılacağı, konuyla ilgili Türkiye’yle istişareler yapıldığı yönünde açıklamalar geliyor.
2017’den bu yana geriledi
DAEŞ, 2014 yılında Suriye ve Irak topraklarında güçlenmeye başlamıştı. Suriye’nin Rakka ve Irak’ın Musul kentlerini işgal eden örgüt, halifelik ilan etmiş, Suriye’nin büyük bölümünü ele geçirmişti. DAEŞ ile mücadele için Eylül 2014’te ABD öncülüğünde uluslararası bir koalisyon oluşturulmuştu. DAEŞ, “halifeliğinin” ilan edildiği başkenti Rakka’dan Ekim 2017’de çıkartılmıştı. Irak’ın bazı bölgelerindeki hakimiyeti de Aralık 2017’de sona erdirilmişti. Irak ordusunun, ülkede DAEŞ’in kontrolünde olan son bölgede de denetimi ele geçirmesinin ardından, Başbakan Haydar el İbadi, DAEŞ’e karşı ülkede zafer kazanıldığını ilan etmişti.