19.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Fatma Gülçin Kabasakallı - Metinde, geçen seneki COP26 Zirvesi’nde küresel sıcaklık artışını 1.5 dereceyle sınırlama hedefi teyit ediliyor. Ancak COP27’nin en önemli gündem maddesi “kayıp-zarar mekanizmasına” dair bir taahhüt yok. Fosil yakıtlardan çıkıştan bahsedilmeyen anlaşmanın taslak metninde, “verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarının daha verimli hale getirilmesi” çağrısı ise muğlak ve zayıf bir cümle olarak yer aldı. Kömürün aşamalı olarak azaltılması çağrısı da var. Anlaşmaya temel olacak taslakta derin ve hızlı emisyon kesintileri ile 2020li yıllarda temiz enerji geçişlerinin hızlandırılması çağrısı da bulunuyor.
Kalkınmayla net sıfır
COP27’deki müzakerelerde gelişmiş ekonomilerle, kırılgan ve gelişmekte olan ülkelerin arasındaki farklılıklar dikkat çekti. Türkiye, Afrika ve bazı Latin Amerika ülkeleri gibi gelişmekte olan ülkelerle, karbondioksit salınımı konusunda tarihsel sorumluluğu olan ancak beklenen finansal desteği vermeyen gelişmiş ülkeler arasındaki farklı yaklaşımlar dikkat çekti. Başta Afrika ülkeleri olmak üzere pek çok heyet, COP27’de emisyon azaltım taahhütlerinde büyük bir güncelleme yapmayan ve fon sözü vermeyen dünyanın en büyük kirleticilerine tepki gösterdi. Gelişmekte olan ülkelerin kalkınmayı önceliklendirmeleri gerektiği dile getirildi. Türkiye de güncellediği Ulusal Katkı Beyanı’nda, emisyonlarda artıştan azaltım hedefini iki katına çıkarmış ve kalkınmadan taviz vermeden, net sıfır hedefini gerçekleştireceğini vurgulamıştı.
‘Hesabı ödemeyi unuttun John Kerry’
COP27 koridorları ve çadırları arasında en sık rastlanan lider ABD’nin İklim Elçisi John Kerry oldu. Çay çadırında dinlenmek için oturan Kerry’e, katılımcılardan biri üzerinde iklim finansmanı için gereken bütçenin yazıldığı bir kağıt vererek, “hesabı ödemeyi unuttunuz” dedi.
Avrupa Birliği’nin (AB) COP27 müzakerelerine geçen yılki kadar liderlik etmemesi ve görünür olmaması ile dünyanın en büyük kirleticilerinin ciddi taahhütlerde bulunmaması hayal kırıklığı yarattı. Çin ile ABD’nin iklim konusundaki anlaşmazlığı dikkat çekti.
150’den fazla ülke metan emisyonlarını düşürmek için “Küresel Metan Taahhüdü”nü imzaladı.
Fosil yakıt şirketlerinin COP27’ye gelerek yeşil yatırımlarını göstermeleri dikkat çekti. İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Global Witness, COP27’y katılan fosil yakıt lobicilerinin sayısının geçen yıla göre yüzde 25 daha fazla olduğunu duyurdu.