DünyaÇin ve Rusya donanmaları ortak deniz tatbikatına başladı

Çin ve Rusya donanmaları ortak deniz tatbikatına başladı

15.07.2024 - 12:10 | Son Güncellenme:

Rusya ile Çin'in başlattığı ortak deniz tatbikatı, Çin’in geçen hafta NATO üyesi ülkelerle yaşadığı son gerginliğin ardından geldi.

Çin ve Rusya donanmaları ortak deniz tatbikatına başladı

Çin ve Rusya donanmaları, Pazar günü Çin’in güney açıklarında ortak tatbikat başlattı. Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çin'in Guangdong eyaleti açıklarında başlayan tatbikata katılan Rus ve Çin gemilerinin Pasifik Okyanusu’nun batı ve kuzey kıyılarında devriye gezdiği duyuruldu. Açıklamada, tatbikatın uluslararası ve bölgesel durumlarla hiçbir ilgisinin olmadığı ve bir üçüncü ülkeyi hedef almadığını vurgulandı. 

Haberin Devamı

Tatbikatın, İki ülke donanmalarının güvenlik ve füze tehditlerine karşı deniz saldırısı ve hava savunması kabiliyetlerini güçlendirmek için yapıldığı bildirildi.

Ortak tatbikat, Çin’in geçen hafta NATO üyesi ülkelerle yaşadığı son gerginliğin ardından geldi.

32 NATO üyesinin Washington'daki zirvede onayladığı sert ifadelerle yazılmış nihai bildiri, Çin'in NATO ittifakının odak noktası haline geldiğini açıkça ortaya koydu.

Bildiride, Çin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın "kesin olarak kolaylaştırıcısı" olarak nitelendirilmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, 11 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Pekin’in Ukrayna'daki savaş konusunda adil ve objektif bir duruşa sahip olduğunu savunmuştu.

Lin ayrıca, Pekin’in NATO'yu “iç siyasetine karışmamaya, imajını lekelememeye ve Avrupa'da kargaşa yarattıktan sonra Asya-Pasifik'te de kaos oluşturmamaya”  çağırdığını belirtmişti.