03.08.2024 - 11:13 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
ABD'de 58 yaşındaki bir kişi, son aşama kalp yetmezliği yaşadıktan sonra 'metal bir kalple' birkaç gün hayatta kalan ilk insan olarak kayıtlara geçti.
Tıbbi teknoloji şirketi BiVACOR, yüksek hızlı manyetik raylı trenlerle aynı bilimsel prensipte çalışan titanyumdan yapılmış bir kalp üretti.
9 Temmuz'da, ABD'deki Baylor St Luke's Tıp Merkezi'ndeki cerrahlar, 58 yaşındaki adama BiVACOR kalbini komplikasyon yaşanmadan nakletmeyi başardı. Hasta, bir donörün kalbini alana kadar yapay organla sekiz gün yaşadı.
BiVACOR'un kurucu ortağı Daniel Timms, "Yapay kalbimizin ilk başarılı insan implantına şahit olmaktan son derece gurur duyuyorum" dedi.
Kalp yetmezliği, dünya çapında yaklaşık 26 milyon insanı etkileyen, kalp kaslarının gerektiği kadar iyi kan pompalayamadığı büyüyen bir küresel salgın olarak kaydediliyor.
Hastalık ilerledikçe, kanı kalpten vücuda ve akciğerlere pompalayan kalbin sol ve sağ ventrikülleri iflas etmeye başlar. Araştırmacılar, acil tıbbi müdahale yapılmazsa ventrikül yetmezliği yaşayanların durumunun umutsuz göründüğünü söylüyor.
Yaklaşık olarak bir yumruk büyüklüğündeki yeni geliştirilen kapaksız kalp, destek cihazlarının önerilmediği ciddi kalp yetmezliğinden muzdarip hastalar için geçici bir yedek olarak tasarlandı.
Kapakçıklar yerine, yapay kalp, akciğerlere ve vücudun geri kalanına kan sağlayan 'tek bir hareketli parçaya sahip' bir pompaya sahip ve iflas eden bir kalbin her iki ventrikülünün işlevini yerine getirebiliyor.
Doktorlar, yapay metal kalbin, bir donörü beklerken ciddi kalp yetmezliği olan insanların hayatta kalma şansını artırmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Bilim insanları, kalbi test eden ve halihazırda devam eden bir klinik çalışmanın özetinde, 'dünya çapındaki etkisi muazzam olacak' diye yazıyor.