DünyaCezayir'de Abdülmecid Tebbun yeniden Cumhurbaşkanı seçildi

Cezayir'de Abdülmecid Tebbun yeniden Cumhurbaşkanı seçildi

09.09.2024 - 11:11 | Son Güncellenme:

Abdülmecid Tebbun Cezayir'de düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 94,7'sini alarak yeniden Cumhurbaşkanı oldu.

Cezayirde Abdülmecid Tebbun yeniden Cumhurbaşkanı seçildi

Cezayir'de Cumartesi günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ordu destekli Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun oyların 94,65'ini alarak yeniden seçildi.

Haberin Devamı

Tebbun'un açık ara ile kazandığı seçimde rakiplerinden biri olan Barış Toplumu Hareketi'nin (MSP) adayı Abdulaali Hassani Şerif'in ise yüzde 3,17 oy aldığı açıklandı. Bir diğer aday olan Sosyal demokrat ideolojiye sahip Sosyalist Güçler Hareketi'nin (FFS) Genel Sekreteri Yusuf Uşuşi ise seçimi yüzde 2,16 oy alarak seçimi son sırada bitirdi.

Cezayir Bağımsız Ulusal Seçim İdaresi Başkanı Muhammed Şerefi, seçimlere 'ortalama katılım oranının' yüzde 48 olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Tebbun, Abdülaziz Buteflika'nın istifasını talep eden ve yaklaşık bir yıl süren haftalık 'Hirak' gösterilerinin ardından 2019 Cezayir cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yüzde 58'ini alarak göreve gelmişti.

Buteflika'nın istifa etmesi ve yerine eski müttefiklerinden oluşan geçici bir hükümetin kurulmasıyla talepleri karşılanmış oldu ve hükümet yılın ilerleyen zamanlarında seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu. Protestocular, o yıl seçime girecek adayların eski rejime yakın olmasından ve askeri olmayan bir devlet hayallerini rayından çıkaracağından korkarak seçimlerin çok erken yapılmasına karşı çıktı.

Haberin Devamı

Seçimleri, orduya yakın görülen eski bir başbakan olan Tebbun kazandı ancak zaferi, boykotlar ve seçim günü yaşanan kargaşayla gölgelendi. Oy verme merkezlerini yağmalandı ve polis göstericileri dağıttı. Görev süresi boyunca Cumhurbaşkanı Tebbun, hoşnutsuzluğu yatıştırmak için petrol ve gaz gelirlerini işsizlik sigortası, kamu maaşları ve emekli maaşları da dahil olmak üzere bazı sosyal yardımları artırmak için kullandı.

Tebbun, cumartesi günkü seçimlere ülkedeki 24 milyon seçmenin sadece yüzde 39,9'unun oy kullandığı ilk seçimlere kıyasla daha fazla katılım göstermesini umuyordu. 78 yaşındaki Tebbun cumhurbaşkanlığından önce, 2017 Mayıs ayında başbakan olarak atanmış ancak sadece dört ay görevde kalabilmişti.