29.06.2023 - 09:41 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Oceangate isimli şirket tarafından Titanic'e düzenlenen yolculuk geçtiğimiz hafta bir felaketle sonuçlandı. Titan isimli denizaltıyla dibe dalan ekipten kısa bir sonra haber alınamadı, gönderilen sinyallere yanıt gelmedi.
Derinliğin 4 kilometre olduğu bölgede zamana karşı yarış başladı. Tam umutlar tükenmek üzereydi ki Kanada'ya ait bir arama kurtarma uçağı okyanustan gelen bir sinyali yakaladı. Çalışmaların hız kazanmasıyla birlikte bölgeye Fransa'dan Victor 6000 isimli özel kurtarma robotu getirildi. Yolcuların içeride havasızlıktan öldüğü tahmin edilirken, söz konusu robot gerçeğin başka olduğunu ortaya çıkardı.
Titan denizaltının enkazını bulan robot, yolcuların basınç nedeniyle parçalanan denizaltıda öldüğünü belirledi. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada 'kaşiflerin' saliseler içinde öldüğü ve hiçbir şey hissetmediğine vurgu yapıldı.
Öte yandan ABD Sahil Güvenliği Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Titan denizaltısının sudan çıkarıldığını ve enkazda insan kalıntıları bulunduğunu bildirdi. Denizaltının burnu ve kuyruk ucundan olduğu anlaşılan büyük bir panel de dahil olmak üzere, geminin birkaç tanımlanabilir parçası karaya çıkartıldı.
111 yıl önce batan Titanik enkazını ziyaret etmek için 250 bin dolar ödeyen İngiliz milyarder ve kaşif Hamish Harding, Pakistan'ın en zengin insanlarından olan 48 yaşındaki Shahzada Dawood ve oğlu ve Oceangate şirketinden 2 kişi denizaltıda bulunuyordu.
Titan’da can veren 19 yaşındaki Süleyman Davut’un yolculuktan korktuğu, bu maceraya yalnızca Babalar Günü dolayısıyla babası Şehzade Davut’u mutlu etmek amacıyla katıldığı ortaya çıktı.
Süleyman’ın halası, yeğeninin dalışa katılmak istemediğini ancak babası önemsediği için keşif gezisine çıkmayı kabul ettiğini söyledi.