05.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından ülke üzerinde uçarken tespit edilen Çin’e ait ‘casus balon’ ile ilgili tartışmalar büyüyor. Pentagon’un son açıklamasında, Latin Amerika üzerinde bir başka Çin casus balonunun uçtuğu yönünde değerlendirme yapıldı.
Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, “Latin Amerika üzerinden geçmekte olan balona ilişkin raporlar aldık. Bunun başka bir Çin gözetleme balonu olduğunu değerlendiriyoruz. Şu aşamada elimizde başkaca bir bilgi yok” açıklamasında bulundu. Pentagon, balonun tam olarak nerede olduğunu belirtmezken, CNN’e konuşan bir ABD yetkilisi, “Balon, ABD’ye geliyor gibi durmuyor” ifadelerini kullandı.
UYDUDAN İYİ Mİ?
İkinci balonun tespitiyle, dünyanın çeşitli bölgelerinde Çin veya başka ülkelere ait ‘casus balonların’ durumu tartışılmaya başlandı. Uydu görüntüleri gibi daha gelişmiş teknolojiler yerine bu türlü balonların kullanılması kamuoyunda merak uyandırırken, uzmanlara göre birçok sebebi bulunuyor.
Geçmişi Soğuk Savaş döneminde kadar dayanan casus balonların Çin tarafından yeniden kullanılmasının ana sebebi olarak maliyet düşüklüğü ve tespit zorluğu gösteriliyor.
CNN’e konuşan uzmanlar, özellikle balonun görüldüğü Montana’da ABD’nin balistik füze depolarının ve askeri üslerinin bulunduğunu belirtirken, balonun buralarda elde ettiği görüntüleri gerçek zamanlı olarak Çin’e gönderdiği tahmin ediliyor.
Casus balonların artık çok daha küçük ve hafif olabildiğine dikkat çekilirken, gönderilmesi kolay ve maliyeti düşük olan bu balonların istihbarat dünyasında yeniden yerini aldığı belirtiliyor. Balonların uydulardan farklı olarak bir nokta üzerinde oldukça uzun zaman geçirebildiği ve sürekli istihbarat sağladığı da ifade ediliyor.
Çin’in bu istihbarat faaliyetleri ABD’nin dışında Avrupa ülkelerinin de gündeminde.
BLİNKEN TEPKİLİ
Konuyla ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’e ait bir yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD semalarında tespit edilmesinin ardından iptal ettiği Pekin ziyaretine değindi. Yapılan kapsamlı değerlendirmelerin ardından şartların “yapıcı bir ziyaret” için elverişli olmadığı sonucuna vardıklarını kaydeden Blinken, “ABD hava sahasında bir istihbarat balonunun uçurulması açık bir şekilde egemenliğimizin ve uluslararası hukukun ihlalidir. Bu kabul edilemez ve bunu Çin’e de ilettik” şeklinde konuştu. “Hava sahası bu şekilde ihlal edilmiş her ülkenin aynı yanıtını vereceğini düşünüyorum” diyen Blinken, “Bu sorumsuzca bir eylem. Çin’in tam da benim planlanan ziyaretimin öncesinde bu adımı atmaya karar vermesi, yapmayı planladığımız kapsamlı görüşmelere zarar verdi” ifadelerini kullandı. Buna rağmen iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık olmasının önemli olduğunu vurgulayan Blinken, ABD’nin Pekin ile diplomatik angajmanlara halen bağlı olduğunu muhataplarına ilettiğini ifade etti.
Çin, ABD’den özür dileyerek, ABD üzerindeki balonun rotasından çıkmış bir meteoroloji balonu olduğunu iddia etmişti.
3 OTOBÜS BÜYÜKLÜĞÜNDE!
Balona bağlı bulunan gözlem aparatının yaklaşık 3 otobüs uzunluğunda olduğu ifade ediliyor. 27 metre uzunluğundaki bu aparat çok sayıda kamera, radar ve iletişim cihazı barındırıyor. Balonun altındaki bölmede güneş enerjisi panelleri bulunuyor. Balon yaklaşık 60 bin feet yükseklikte uçuyor. Balonun yön değiştirme özelliği bulunuyor.
Balon vuruldu
ABD, hava sahasında görülen Çin’e ait “casus balonu” düşürdü. ABD’li yetkililer, Başkan Joe Biden’ın ABD semalarında görülen Çin’e ait istihbarat balonunun düşürülmesine onay verdiğini söyledi. ABD semalarında görülen Çin’e ait istihbarat balonu krizi sürerken, isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki ABD’li yetkili Başkan Joe Biden’ın Çin’e ait casus balonun düşürülmesine onay verdiğini söyledi. ABD Federal Havacılık İdaresi, Kuzey Karolina’daki Wilmington Havalimanı ile Güney Karolina’daki Myrtle Beach International ve Charleston International Havaalanlarına gidiş ve gelişleri durdurduğunu duyurmuş, ABD Başkanı Joe Biden, Çin’e ait istihbarat balonuyla ilgileneceklerini söylemişti.