Dünya‘Bunun için çok çalıştık’

‘Bunun için çok çalıştık’

12.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması sonrası İsveç Başbakanı Ulf Kristersson açıklamalarda bulundu.

‘Bunun için çok çalıştık’

İRFAN KURTULMUŞ - İsveç basınına konuşan ve Türkiye’nin kararından dolayı çok memnun olduğunu belirten Kristersson, “bunun için çok ve uzun süre çalıştıklarını” söyledi. Kristersson, hükümetin, İsveç’in üzerinde çok sıkı çalıştığı “terörizm ve terörle mücadele” de dahil olmak üzere Türkiye’nin görüşlerini uzun süredir bildiğini ifade etti.Kristersson ayrıca, “Benim hissim, Türkiye’nin de, nihayetinde İsveç’in üye olmasıyla tüm NATO’nun güçlendiğini gördüğü yönünde. Haritaya bakmanız yeterli. Ancak, İttifak’a giren her ülkenin ek güvenliğe katkıda bulunması yönündeki son derece meşru taleplerini ve ardından terörle mücadeleyi ciddiye aldığımızı da, Türkiye için en önemli şeylerden biri olarak kabul ettik” diye konuştu.

Haberin Devamı

NATO Zirvesi öncesinde de konuşan Kristersson, “Uzun vadeli olarak buradayız. Terörle mücadelede, organize suçla mücadelede kararlıyız kararlıyız. Bu yüzden dünkü sonuçtan çok memnunum” diyerek ülkesinin NATO’ya üyeliği konusunda Türkiye’nin ve Macaristan’ın onayını sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Kristersson, “Türkiye ile ekonomik bağların geliştirilmesini, Gümrük Birliği’nin güncellenmesini, daha iyi vize düzenlemelerini destekliyoruz. Türkiye ile daha yakın iş birliği için verimli bir zemin var” dedi.

Kremlin’den açıklama

Öte yandan Rusya’dan da konuya ilişkin ilk açıklama geldi. Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitriy Peskov, “İsveç’in NATO üyeliği hakkında Türkiye’nin NATO’ya karşı yükümlülükleri var, bunların farkındayız. Rusya, aralarındaki görüş ayrılıklarına rağmen Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyor” dedi.

Haberin Devamı

Flaş haber oldu!

Türkiye’nin uzun bir sürecin ardından İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması Batı medyasında geniş yer buldu. Pek çok uluslararası ajans bu gelişmeyi ‘acil’ kodu ile abonelerine servis ederken onlarca gazete ve televizyon sayfalarını ve ekranlarını Türkiye’ye ayırdı.

New York Times (NYT), Türkiye’nin ‘ansızın’ gerçekleşen karar değişikliğinin NATO’nun Ukrayna’nın üyeliğine odaklanabilmesinin yolunu açacağına dikkat çekti. ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamalarına yer veren gazete, “ABD’nin Türkiye’nin talep ettiği F-16 savaş uçakları ve diğer silahları satacağının bir göstergesi olarak yorumlandı” ifadelerini kullandı. Washington Post da ABD’nin F-16 satışının İsveç’in üyeliğiyle bağlantısına dikkat çekti.

CNN “Türkiye, İsveç’i desteklemeyi seçti” başlıklı haberinde bir yıllık serüvenin artık sona yaklaştığını aktardı.

BBC ise “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Erdoğan, Moskova’da etkili bir NATO lideri olarak benzersiz bir rol oynadı” ifadelerini kullanırken, Financial Times gazetesi, “Erdoğan İsveç’in NATO üyeliği hedefini Türkiye’nin AB üyeliği hedefiyle ilişkilendirdi” başlığını kullandı ve AB tartışmalarına yer verdi. Yunan Kathimerini de F-16 satışı konusuna dikkat çekti ve kısa sürede bu konuda yeni gelişmelerin yaşanabileceğini aktardı.