DünyaBritish Museum'daki hırsızlık olayı: Çin ve Yunanistan'dan çağrı

British Museum'daki hırsızlık olayı: Çin ve Yunanistan'dan çağrı

29.08.2023 - 09:02 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan British Museum'un envanterindeki dünya mirası eserlerin çalınması sonrası birçok ülkeden "eserlerimizi geri verin" çağrısı yükseliyor.

British Museumdaki hırsızlık olayı: Çin ve Yunanistandan çağrı

'Çin'in Twitter'ı olarak bilinen Weibo’da Pazartesi günü en çok konuşulan konulardan biri bu hırsızlık olayı oldu. Binlerce kullanıcı Çin topraklarından götürülen eserlerin iadesi için çağrı yaptı. İade çağrıları devlete ait bir gazetede yazılan bir başyazı sonrası başladı.  Global Times’ta yer alan yazıda British Museum’daki Çin’e ait tüm kültürel eserlerini "ücretsiz" olarak geri verilmesi istendi.

Haberin Devamı

BBC konu hakkında yorum almak için British Museum'a ulaştı ancak henüz bir yanıt alamadı. Müze milyonlarca kıymetli parçaya ev sahipliği yapıyor. British Museum’dan yaklaşık iki bin parçanın çalındığı düşünülüyor. Çalınan parçalardan bazılarının ikinci el satış ve açık artırma platformu eBay’de, tahmini değerinin çok altında satışa konulduğu ortaya çıktı.

Çin’de sosyal medyaya yayılan iade çağrıları için Pekin hükümeti resmi bir mesaj vermiş değil. Global Times’taki başyazıda, müzenin “yabancı ülkelere ait kültürel varlıklara" gereken özeni göstermediğini savunuldu.

Başyazıda öne çıkan bölümlerden biri, dünya mirası olan bu parçaların “British Museum'da daha iyi korunduğu yönündeki algının çöktüğüne” yönelik yorumu oldu. İngiltere’deki müze, Batı'daki en büyük Çin antika koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

ÇİN HÜKÜMETİ  HENİZ HAREKETE GEÇMEDİ

Sitenin internet sitesinde verilen bilgiye göre, müze envanterinde Neolitik Çağ’a kadar uzanan 23 bin Çin kültürü nesnesi bulunuyor.

Bunlar arasında tablolar, baskılar, bronz işler ve seramikler gibi çok çeşitli nesneler yer alıyor. Bunların en ünlülerinden biri, Çin sanat tarihinde bir dönüm noktası kabul edilen “Saray Hanımlarına Öğütler” adlı eser olarak gösteriliyor. Global Times’taki yazı ile başlayan iade çağrıları ilk değil. Ancak hırsızlık olayı, sesin bu kez daha yüksek çıkması ile sonuçlandı.

"British Museum Çin antikalarını lütfen iade edin" etiketi Weibo'nun arama listesinin bir süre zirvesinde kaldı. Çin hükümetinin bu çağrılar sonrasında henüz resmi bir kanalı harekete geçirmedi.

YUNANİSTAN'DA TOPA GİRDİ

Müzeye “eserlerimizi iade et” çağrısı yapılan tek ülke Çin de değil. Dünya mirası eserlerin çalındığının kabul edilmesi sonrası bazı diğer ülkelerden de British Museum’ın artık güvenilir bir yer olmadığı açıklamaları geliyor. Yunan hükümeti Elgin Mermerleri olarak bilinen heykellerin iadesi çağrısını bu hafta tekrarladı.

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, hırsızlık olayının, “Elgin Mermerleri’nin kesin iadesine yönelik kalıcı ve adil talebi” güçlendirdiğini savunan bir açıklama yaptı. Nijeryalı yetkililer de benzer şekilde Benin Bronzları’nın iade edilmesi çağrısında bulundu. İngiltere Parlamentosu’nda Muhafazakar Parti milletvekili olan Tim Loughton bu tür talepleri "fırsatçı" olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

BBC'ye konuşan Loughton, ülkelerin durumdan “fayda sağlamak yerine, nesnelerin geri alınmasına yardımcı olmak için bir araya gelmesi" gerektiğini savundu.