DünyaBöyle ‘miras’ olmaz olsun

Böyle ‘miras’ olmaz olsun

29.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Çocukken Mısır’ın sokaklarında limonata satan, büyüyünce İngiltere’nin en lüks mağazasının sahibi olan Muhammed el Fayed, ölümünden sonra çok sayıda kadın personelinin cinsel saldırı suçlamalarına hedef oldu.

Böyle ‘miras’ olmaz olsun

Pelin Aykın - İngiltere’de geçen yıl 94 yaşında ölen Londra’daki lüks Harrods mağazasının eski sahibi, Mısırlı Muhammed el Fayed, bu hafta başta Harrods personeli olmak üzere kadın çalışanlarına cinsel saldırılar gerçekleştirdiği suçlamasıyla gündemde. Sağlığında da birkaç cinsel saldırıyla suçlanan ama delil yetersizliği gerekçesiyle sanık olmayan El Fayed’i şimdi çok sayıda kadın tecavüzcü ve tacizci olarak suçluyor. İngiliz hukuk ekibi, kendilerine 60 şikayetçinin başvurduğunu, sayının artmasını beklediklerini açıkladı. Sadece İngiltere’de değil, El Fayed’in Paris’te sahibi olduğu Ritz Oteli’ndeki cinsel saldırı iddialarıyla da ilgili adli soruşturma isteniyor. Bir dönem İngiliz Fulham futbol kulübünün de sahibi olan El Fayed, acımasız hırsıyla biliniyordu.

Haberin Devamı

Böyle ‘miras’ olmaz olsun

El Fayed’i suçlayan Katherine, Lindsay Mason ve Gemma adlı İngilizler, bugüne kadar korktukları için susmuşlar.

Kaşıkçı faktörü

Mısırlı bir eğitimcinin oğlu olan, çocukken İskenderiye sokaklarında limonata satan El Fayed’in hayali zengin olmaktı. 23 yaşındayken Suudi Arabistanlı silah tüccarı Adnan Kaşıkçı ile tanışması dönüm noktası oldu. El Fayed, kendisine iş veren Kaşıkçı’nın kardeşi Samira ile evlendikten sonra zengin ailenin himayesine girdi. Ancak Samira, 1955’te oğlu Dodi’nin doğmasının ardından aldatılma nedeniyle El Fayed’den boşandı. Kaşıkçı ailesinden dışlanınca bir nakliye şirketi alan El Fayed, bir dönem Haiti’de liman yönetti. Petrol işine bulaştığı Haiti’de ilişkileri bozulunca da 1964’te Londra’ya kaçtı. Brunei Sultanı’na mali danışmanlık yapması banka hesaplarını yükselterek milyarderliğin kapısını araladı.

Haberin Devamı

Hem kazandı hem ‘yedirdi’

1964’te geldiği İngiltere’de yükselen, 1979’da Paris’teki Ritz Oteli’ni, 1985’te Londra’daki lüks mağazası Harrods’u alan Muhammed El Fayed, 1985’te Finli model Heini Wathen ile evlenerek dört çocuk sahibi daha oldu. Milyarderliğe yükselirken güç simsarlarını jetlerinde, yatlarında, katlarında ağırladı. Harrods’u 2010’da satan milyarder öldükten bir yıl sonra tecavüz suçlamalarıyla itibarını sıfırladı. “Mağdurların” şimdi konuşması El Fayed korkularının bitmesine bağlandı.

Böyle ‘miras’ olmaz olsun

Çok istedi ama ‘İngiliz’ olamadı

Muhammed el Fayed, İngiliz vatandaşı olabilmeyi çok istedi ama iki başvurusu da reddedildi. Bu uğurda İngiltere’nin  seçkin isimleriyle yakınlaştığı bir hayır kurumu kuran El Fayed, Prenses Diana ve o dönem prens olan eşi Charles (Şimdiki İngiltere Kralı) ile 1980’lerde tanıştı. Diana, Charles’tan boşandıktan sonra El Fayed’in oğlu Dodi’yle aşk yaşadı. İki sevgilinin 1997’de Paris’te trafik kazasında ölmesinden sonra Muhammed El Fayed’in kraliyet ailesini suçlaması, İngiliz vatandaşlığı rüyasını bitirdi.