15.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
İsrail’in çağrısıyla gerçekleştirilen tıplantının açılışında konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres güç kullanımı içeren misilleme eylemlerinin uluslararası hukuka göre yasak olduğuna dikkat çekti. Ortadoğu’da artan gerginliğin bölge ve dünya için tehlikeli olduğunu belirten Guterres “Şu anda itidal ve tansiyonu düşürme zamanı” dedi. İsrail’in İran’ın Şam’daki diplomatik misyonuna düzenlediği saldırıyı da o gün kınadığını anımsatan Guterres, “Orta Doğu’da birçok cephede askeri karşılaşmalara neden olabilecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır” değerlendirmesini yaptı. Guterres, Gazze’deki insani krizin büyüdüğünü ve bölgede acil bir ateşkesin gerekliliğini de vurguladı. Öte yandan İran saldırısının ardından uluslararası kamuoyundan gelen tepkiler de şöyle oldu:
■ Rusya Dışişleri Bakanlığı: “Rusya, başta İsrail-Filistin sorunu olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan ve çoğu zaman sorumsuz provokatif eylemlerle körüklenen sayısız krizin çözümsüzlüğünün bölgedeki gerilimin artmasına yol açacağı konusunda defalarca uyarıda bulunmuştur. İlgili tüm tarafları itidalli davranmaya davet ediyor ve bölge ülkelerinin mevcut sorunları siyasi ve diplomatik yollarla çözeceklerine inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
■ Çin Dışişleri: Saldırının ardından tırmanan gerilimden endişe duyduğunu açıkladı, tarafları itidalli olmaya çağırdı.
■ Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel: “(ABD Başkanı Joe Biden’ın çağrısı üzerine toplanan G7 toplantısında) G7 liderleriyle birlikte İran’ın İsrail’e yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırısını oybirliğiyle kınadık. Tüm taraflar itidalli davranmalıdır. Gerilimin azaltılmasına yönelik tüm çabalarımızı sürdüreceğiz. Lübnan da dahil olmak üzere Ortadoğu’daki durum önümüzdeki hafta Avrupa Konseyi’nde ele alınacak.”
■ İngiltere Başbakanı Rishi Sunak: “İran rejiminin İsrail’e yönelik pervasız saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyorum. Bu saldırılar gerilimi tırmandırma ve bölgeyi istikrarsızlaştırma riski taşımaktadır.”