DünyaBM Genel Sekreteri, Mavi Hat boyunca yaşanan gerilimlerden endişeli

BM Genel Sekreteri, Mavi Hat boyunca yaşanan gerilimlerden endişeli

27.08.2024 - 12:04 | Son Güncellenme:

Antonio Guterres, İsrail ile Lübnan arasındaki sınır ötesi saldırıların yoğunlaşması üzerine derhal gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri, Mavi Hat boyunca yaşanan gerilimlerden endişeli

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres'in İsrail ve Lübnan arasındaki Mavi Hat boyunca sınır ötesi saldırıların yoğunlaşmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Haberin Devamı

Mavi Hat, İsrail ve Lübnan'ı birbirinden ayıran gayri resmi bir hat. BM tarafından 2000 yılında uygulamaya konulan bu hat bir sınır değil, bir 'geri çekilme hattı' niteliğinde.

Dujarric, Guterres'in eylemlerin 'hem Lübnan hem de İsrail halkını riske attığı ve bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit ettiği' gerekçesiyle derhal gerilimin düşürülmesi çağrısında bulunduğunu da sözlerine ekledi. Bu arada 600'den fazla UNIFIL (Lübnan'daki BM Geçici Gücü) barış gücü askeri, Lübnan'ın güneyindeki Marjayoun'da bulunan İspanyol üssü Miguel de Cervantes'te güvenlik konseyi tarafından verilen yetki çerçevesinde görevlerini yerine getirmeye devam ediyor.

Mavi Miğferler olarak da bilinen barış gücü askerleri, BM barış gücü misyonunda görev yapan kadın ve erkek siviller, askerler ve polislerden oluşuyor. İspanyol Mavi Miğferler her gün Mavi Hat'ın ileri mevzilerine su getirmekle görevli.

Haberin Devamı

Dujarric, "UNIFIL bu zorlu koşullarda kendisine verilen görevleri yerine getirmeye devam ederken, Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert ve Lübnan'daki barışı koruma misyonunun başı Korgeneral Aroldo Lazaro, durumu yatıştırmak amacıyla taraflarla temaslarını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

Onbaşı Daniel Ramirez kendisinin ve meslektaşlarının Hizbullah ve İsrail arasındaki düzenli çatışmalarla nasıl yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı: 

"Sonunda buna alışıyorsunuz. Bir görev için geldik ve yaptığımız şey bu, hepsi bu."

Bu ayın başlarında üç barış gücü askerinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir olayın ardından UNIFIL tüm taraflara Mavi Miğferlilere zarar vermekten kaçınma sorumluluklarını hatırlatıyor.

BM yardım çabalarını arttırmaya devam ediyor ancak Dujarric insani yardım müdahalelerinin finansman kısıtlamaları nedeniyle baltalandığını kabul ediyor ve ek kaynak çağrısında bulunuyor. "Bu arada insani yardım alanında çalışan meslektaşlarımız bize çatışmaların son dönemde artmasının insani açıdan önemli bir etkisi olmadığını söylüyor" diyen Dujarric sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Ancak devam eden çatışmalar Mavi Hattın her iki tarafındaki sivilleri ciddi şekilde etkilemeye devam ediyor."

Tüm tarafları uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaya çağıran Dujarric, çocuklar da dâhil olmak üzere sivillerin ve sivil altyapının her zaman korunması gerektiğini vurguladı.