23.06.2023 - 15:58 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 11 Temmuz'da başlayacak tarihi NATO Zirvesi'nde ittifaka katılmak isteyen İsveç, umudunu Türkiye'nin yakacağı yeşil ışığa bağladı.
Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırmasıyla onlarca yıllık tarafsızlıklarına son veren İskandinav ülkeleri İsveç ve Finlandiya, aynı gün NATO'ya girmek için başvuru yaptı. Ankara, Stockholm ve Helsinki yönetimlerinin başvurusunu terör örgütlerine verdikleri desteği kesme şartıyla veto etmeyeceğini açıkladı.
Üç ülkenin geçen yıl İspanya'nın başkenti Madrid'de imzaladıkları mutabakatın hayata geçmesini bekleyen Ankara, henüz İsveç'in başvurusuna onay vermiş değil. Finlandiya, Mart ayı sonunda Türkiye'nin yaktığı yeşil ışıkla birlikte Nisan ayında NATO'nun 31'inci üyesi oldu.
Başkent Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakılması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maketinin asılması gibi skandallara izin veren İsveç, Türkiye'nin görüşmeleri dondurmasıyla yeni terörle mücadele yasasını hayata geçirdi. İlk kez bir Türk vatandaşını iade kararı alan Stockholm yönetimi için zaman daralıyor, 11 Temmuz'a kadar Ankara'nın onayı kritik önemde.
Amerikan Bloomberg haber ajansı, 'Türkiye, NATO'ya girmeden önce İsveç'ten Kürt şüphelilerin iadesini talep ediyor' başlığıyla sunduğu haberde, Ankara'nın Stockholm yönetiminden terör örgütü PKK'yla bağlantılı isimlerin 11 Temmuz tarihinden önce Türkiye'ye gönderilmesini ya da İsveç'ten sınır dışı edilmesini istediğini yazdı.
Geride kalan yaklaşık bir yıllık süreçte İsveç'in Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırdığını, anlaşma kapsamında yeni terörle mücadele yasası çıkardığını hatırlatan Bloomberg, buna karşılık Erdoğan'ın mevcut adımların yetmeyeceği sinyalini verdiğini kaydetti.
İsveç'in ittifaka dahil olmasıyla NATO'nun Baltık üstündeki kontrolünü tamamlayacağı yorumunu yapan Bloomberg, NATO Zirvesi'ne üç haftadan az bir süre kala Ankara'nın Stockholm'ün atacağı adımları beklediğini aktardı. Haberini ismini açıklamak istemeyen kaynaklara dayandıran Bloomberg'e göre, Türkiye İsveç'e 130 kişilik liste verdi ve listedeki isimlerin iadesine ya da sınır dışı edilmesine başlandığını görmek istiyor.
Stockholm'ün 1 Haziran'da yürürlüğe soktuğu yeni düzenlemeler konusunda ciddi olduğunu göstermesini bekleyen Ankara'nın iade listesinde, PKK'lıların yanı sıra YPG ve FETÖ teröristleri de var.
Hem Türkiye hem de İsveç dışişleri bakanlıklarının konu hakkında Bloomberg'e yorum yapmadığını bildiren Amerikan haber ajansı, İsveç'teki iade işlemlerinde Yüksek Mahkeme'nin rolüne vurgu yaptı.
ABD başta olmak üzere NATO'nun diğer üyeleri, son günlerde artan şekilde Ankara'ya İsveç'e onay vermesi çağrısında bulunuyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, hafta içinde ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la ilk kez yüz yüze görüştü ve buluşmadaki ana başlıklardan biri İsveç'in NATO üyeliğiydi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Perşembe günü yaptığı açıklamada Türkiye'ye benzer bir çağrıda bulundu.
Yeni bir ülkenin NATO'ya dahil olabilmesi için tüm üyelerin onayı gerekiyor. İsveç'in üyeliğine Türkiye'nin yanı sıra halihazırda Macaristan da yeşil ışık yakmış değil.