DünyaBÄ°r devrÄ°n sonu

BÄ°r devrÄ°n sonu

04.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

BÄ°r devrÄ°n sonu

BÄ°r devrÄ°n sonu


Meksika’da ‘Köylü Devrimi’nin çocuğu olarak anılan sol eğilimli Kurumsal Devrimci Parti seçimlerde hezimete uğradı. Tam 71 yıldır aralıksız iktidar olan partinin koltuğuna sağcılar oturdu


       Küreselleşme Meksika’da çağ değiştirdi. Önceki gün devlet başkanlığı seçimi için sandık başına giden 59 milyon Meksikalı seçmen, 71 yıldan beri ülkenin kaderini belirleyen sol eğilimli Kurumsal Devrimci Parti’nin (PRI) iktidarına son verdi. İç ve dış iş çevrelerine yakın, sağ eğilimli Ulusal Hareket Partisi (PAN), Meksika’nın yakın tarihiyle özdeşleşen ve kendini başlarda ‘Zapata’nın çocukları’ olarak niteleyen PRI’nın egemenliğini kırarken, Coca Cola’nın temsilcisi Vicente Fox yeni devlet başkanı seçildi.

Resmen ilan edildi

       Görev süresi aralıkta sona erecek olan şimdiki Devlet Başkanı Ernesto Zedillo, seçimi muhalefetin adayı Vicente Fox’un kazandığını resmen ilan etti. Zedillo, PRI’nın adayı Francisco Labastida’yı yenilgiye uğratan Fox’u galibiyetinden dolayı kutladı. Zedillo, “Fox’un zaferi, Meksika demokrasinin olgunlaştığını gösteriyor" dedi.
       Tarihi bir yenilgiye uğrayan PRI’nın adayı Labastida da taraftarlarına gözyaşları içinde yaptığı konuşmada yenilgiyi kabul ederek, “Vatandaşlar kararını verdi ve biz buna saygı göstermeliyiz" dedi. Labastida, “Partimiz yaşıyor ve yaşamaya devam edecek" diye konuştu.

Tarihi gün

       Seçimleri “Meksika’da tarihi bir gün" diye değerlendiren Fox ise, “Bugünden itibaren ileri gitmeliyiz, birliğe ihtiyacımız var. Meksika’yı hepimizin rüyası olan büyük bir ülke yapmak için birlikte çalışmalıyız" dedi.
       Seçimde üçüncü sırayı alan merkez sol Demokratik Devrim Partisi (PRD) adayı Cuauhtemoc Cardenas da seçimlerle ilgili değerlendirmesinde, “Bu seçim, devlet partisi rejiminin parçalanmasını başlattı" dedi.

Meclis de sağcıların

       PAN taraftarları, Fox’un zaferi üzerine başkent Mexico’da Bağımsızlık Heykeli etrafında toplanarak mavi - beyaz renkli parti bayraklarını sallayıp sevinç gösterileri yaptı.
       PAN ve Yeşiller Partisi (PVEM) koalisyonu, seçim sonuçlarına göre parlamentonun her iki kanadında da çoğunluğu kazandı. Federal Seçim Enstitüsü’nden (IFE) yapılan açıklamaya göre, PAN - PVEM koalisyonu, parlamentonun üst kanadı Kongre’de yüzde 41.79, alt kanadı Senato’da ise yüzde 41.66 oy aldı.

     Â‘Gözüpek kovboy’
       Devlet Başkanı seçilerek tarihi bir zafere imza atan sağ eğilimli politikacı Vicente Fox, sığır çiftliği sahibi olduğu için çizmelerini ayağından hiç çıkarmaması ile tanınıyor. Köylü kökenli olması nedeniyle de elitlerin gözünde bir taşralı. Kendisini eleştirenler “Fox yüzde 90 imaj, yüzde 10 fikirlerden oluşur" diyor. Ama sıradan Meksikalı için sözünün eri, dürüst ve biraz da sert bir kişilik. 58 yaşındaki Fox, Coca Cola’nın temsilcisi olduğu yıllarda Pepsi’yi Meksika piyasasından silerek büyük bir mesleki başarı kazandı ve tuttuğunu koparan bir idareci olarak tanındı. Spor giyimiyle de karakter özelliklerini dışa vuran Fox seçimi kazandıktan sonra yaptığı ilk açıklamalarda “Kendimi dünyanın tepesinde hissediyorum. Yolsuzluklara bulaşanlara bundan sonra yönetimde yer yok" diyerek izleyeceği politikaların ipuçlarını verdi.

     ÂSeçim kazanma makinesi bozuldu
       Meksİka’da önceki günkü seçimde 71 yıldan beri ilk kez yenilgiye uğrayan PRI, seçim kazanma açısından dünyanın en başarılı siyaset mekanizması olarak isim yaptı. “Mükemmel diktatörlük" kurmadaki olağanüstü yeteneği nedeniyle girdiği tüm seçimlerden üstün başarıyla çıktı. 1989’daki yerel seçimde ilk kez tökezledi. 1929’da devlet eliyle kurulan ve ulusal renkler kırmızı - beyaz- yeşil’i parti bayrağına taşıyan
       PRI, seçim kazanmak için oy satın almaktan muhaliflere suikaste kadar her yola başvurması sonucu kötü bir şöhret de edindi. Ancak zaman içinde büyüyen toplumsal muhalefet ve değişen dış koşullar, zaman zaman askeri yöntemlere de başvuran PRI’ın kaçınılmaz kaderini belirledi. PRI iktidarı, 1988’deki başkanlık seçiminde bilgisayarla verilen oyları değiştirmek için tüm bilgisayar sistemini çökertecek kadar gemi azıya almıştı.