DünyaBir bilim elçisiydi

Bir bilim elçisiydi

15.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ünlü fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında yaşamını yitirdi. 21 yaşında tedavisi olmayan ALS hastalığına yakalanan ve beyni hariç bedeni yavaş yavaş ölen Hawking, 1985 yılında sesini kaybetti ama ölene kadar evrenin keşfinde öncü oldu.

Bir bilim elçisiydi

Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti. Ailesi, Albert Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilen Hawking’in Cambridge’teki evinde hayata gözlerimi yumduğunu açıkladı. Hawking’in çocukları Lucy, Robert ve Tim babalarının ölümüyle ilgili yazılı açıklamalarında “Sevgili babamızı bugün kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok büyük bir bilim insanı, çalışmaları ve mirası yıllarca yaşayacak olağanüstü bir kişiydi. Cesareti, azmi, mükemmelliği ve espri anlayışıyla dünya genelinde insanlara ilham verdi. Bir keresinde, ‘Eğer sevdiğiniz insanların evi olmasaydı, kainat o kadar güzel bir yer olmazdı’ demişti. Onu sonsuza dek özleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Ünlü İngiliz kuramcı, uzay bilimi, kara delikler ve kuantum fiziğiyle ilgili çalışmalarıyla biliniyordu. Doktorlar, Hawking’in 21 yaşındayken tedavisi olmayan amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Doktorlar kendisine yalnızca iki yıl ömrü kaldığını söylemişti, İngiliz bilim insanı ise 76 yaşına kadar çalışmalarına devam edip birçok teoriye, kitaba imza attı.

Şanslı hissediyordu

Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking’i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti. Ünlü bilim insanı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyordu.

Haberin Devamı

Ünlü İngiliz bilim adamı Stephen Hawking, kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı geniş kapsamlı çalışmalarla tanınıyordu. Hawking, Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere adlı 1988’de yayımlanan bilim kitabında, büyük patlama (Big Bang), kara delikler, ışık konikleri, superstring kuramı kavramlarını açıklamıştı. Kitap 25 milyondan fazla sattı.

Stephen Hawking’in ölümü ardından ilk taziye mesajı paylaşan isimlerden biri modern internet World Wide Web’in kurucusu Tim Berners-Lee oldu. Bernerts-Lee, İngiliz bilim adamını “Müthiş bir aklı, muhteşem bir ruhu kaybettik. Huzur içinde uyu Stephen Hawking” sözleriyle andı. Apple’ın kurucularından Steve Wozniak “Stephen Hawking’in bütünlüğü, bilime olan bağlılığı onu saf mükemmelliğin de üstüne taşıdı” dedi.

Hawking geçen yıl İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’ye verdiği röportajda 75 yaşına kadar yaşayacağını hiç düşünmediğini, birikimini halen yansıtabildiği için kendisini şanslı hissettiğini dile getirmişti.

Bir bilim elçisiydi

Stephen Hawking 1995 yılında hemşiresi Elaine Mason ile ikinci kez dünya evine girmişti.

Doğumunda Galileo ölümünde Einstein var

Rönesans’ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi Galileo Galilei’nin ölümünün 300’üncü yıl dönümü olan 8 Ocak 1942’de dünyaya gelen Hawking, Albert Einstein’ın doğum gününde hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Bir bilim elçisiydi

Filmi Oscar’ları toplamıştı

Bir bilim elçisiydi

Vücudunun neredeyse hiçbir kısmını kullanamayan, kendisi için özel olarak geliştirilen bilgisayar sistemine sadece yanak kaslarından biriyle komut veren Hawking, bu şekilde günde yaklaşık 2 bin 500 kelimeyle iletişim kuruyor ve bilimsel çalışmalarını sürdürüyordu. Araştırmaları 40’ın üzerinde dile çevrilen Hawking’in hayatı 2015’te gösterime giren “Her Şeyin Teorisi” adlı filme de konu olmuştu. James Marsh’ın yönettiği ‘Her Şeyin Teorisi’ (Theory of Everything) isimli filmde Hawking’i Eddie Redmayne canlandırdı. Redmayne, bu performansıyla en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kazandı. Felicity Jones, Charlie Cox ile Emily Watson’un başrolleri paylaştığı film, en iyi senaryo ve en iyi adaptasyon Oscar’ına layık görülmüştü. Ödül sonrasında Hawking twitter’dan Redmayne’yi kutlamıştı. Filmde Cambridge’de güzel sanatlar öğrencisi Jane Wilde’a âşık olduğunda kendi dünyası ortaya çıkan Hawking’in hayatını sarsan hastalık teşhisi, tekerlekli sandalyeye mahkûm oluşu, sesini kaybetmesi, eşini aldatması ve hemşiresi Elanie Mason ile evlenmesi tüm detaylarıyla çarpıcı olarak anlatılıyor.

Haberin Devamı

Bir bilim elçisiydi

Hawking’in ölüm haberi sonrasında açıklama yapan Redmayne “Bugün biz tam anlamıyla gerçek bir zihni kaybettik. O hayret verici dünyanın en eğlenceli insanını tanımak benim için zevkti” diye konuştu.

Yerçekimini yenince ‘Kahkahalar’ atmıştı

Bir bilim elçisiydi

Stephen Hawking 2007 yılında özel bir jet sayesinde yerçekimsiz ortamla tanışmıştı. Ünlü bilim insanı, yapım jet uçağıyla Atlantik Okyanusu üzerinde 10 bin metre yüksekliğe çıktı, ardından yeniden 7 bin 315 metreye parabolik dalış yapmıştı. Hawking ve diğer yolcular, 25 saniye süreyle yerçekimsiz bir ortamda kaldılar. Sadece yüzündeki bir kaç kasını oynatabilen Hawking havada asılı kalmasına “kendi standartlarında” kahkahalarla gülmüş ve deneyimini “Olağanüstüydü, büyüleyiciydi” diye nitelemişti.

Yazarlar