DünyaBiden'ın çekilmesi ardından Demokratları neler bekliyor?

Biden'ın çekilmesi ardından Demokratları neler bekliyor?

22.07.2024 - 09:37 | Son Güncellenme:

Demokrat Parti Ulusal Kongresi 19-22 Ağustos'ta Chicago'da yapılacak. Yaklaşık 4.700 delegenin Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a meydan okuyacak kişiyi seçeceği kongre, zorlu bir yarışa dönüşebilir.

Bidenın çekilmesi ardından Demokratları neler bekliyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın seçim yarışından çekilmesi ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklemesiyle birlikte, Demokratlar Kasım ayında yapılacak seçimlere az bir süre kala benzeri görülmemiş bir değişikliğe gitmek zorunda.

Haberin Devamı

Demokratlar Ulusal Kongrelerini 19-22 Ağustos'ta Chicago'da gerçekleştirecekler. Kongrenin, yaklaşık 4.700 delegenin Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a meydan okuyacak kişiyi seçeceği zorlu bir yarışa dönüşeceği düşünülüyor.

Kamala Harris’in Demokrat Parti’nin başkan adayı olması ihtimali, Biden’ın desteği ardından ciddi oranda artsa da, Demokratları sıkı bir yarış bekliyor.

Biden delegeleri yönlendirebilir mi?

Biden bu yılın başlarında Amerikan Samoası dışında tüm eyalet ön seçimlerini kazandı. En az 3.896 delegeden Biden'a destek sözü verilmişti.

Mevcut parti kuralları, Biden'ın kendisine verilen desteği başka bir adaya devretmesine izin vermiyor. Ancak siyasi açıdan Biden'ın desteğinin etkili olması muhtemel.

Kongrede neler yaşanabilir?

Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesiyle Demokratlar, açık bir kongre ile başlayacak. Ancak gerçekçi olmak gerekirse bu durum Demokratları karanlık bölgelere iteceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Eyaletlerden, seçim bölgelerinden ve Columbia Bölgesi'nden yaklaşık 4.000 delegenin yanı sıra parti liderleri, bazı seçilmiş yetkililer ve eski başkanlar ve başkan yardımcılarının da dahil olduğu 700'den fazla süper delegenin desteğini sağlamlaştırma sorumluluğu Harris'e düşüyor.

Harris'e meydan okuyacak kim olabilir?

Uzun zamandır Demokratlar, Harris'in yanı sıra Kaliforniya Valisi Gavin Newsom ve Michigan Valisi Gretchen Whitmer'ı da potansiyel adaylar olarak gösteriyor. Bazı Demokratlar açık bir şekilde, ilk kadının, ilk siyahi kadının ve Güney Asya kökenli ilk kişinin ulusal göreve getirilmesinin basit olacağını savunuyor.

Siyah seçmenlerin ve özellikle de siyahi kadınların oylarının Biden için önemi düşünüldüğünde, Demokratların Harris'i görmezden gelmesi riskli olacaktır. Adaylar arasında ismi geçen Newsom ve Whitmer veya herhangi bir Demokrat aday, Harris'e meydan okumanın kısa ve uzun vadeli faydalarını iyi hesap etmek zorunda.

Demokratlar için en iyi senaryonun, desteği hızla artırmak ve birleşik bir cephe kurmak olduğu düşünülüyor.

Biden'a yapılan bağışlara ne olacak?

Biden'ın seçim kampanyası, yakın zamanda ellerinde 91 milyon dolar nakit bulunduğunu bildirdi.

Biden yanlısı en büyük süper PAC (siyasi eylem komitesi) ve yan oluşumların, Biden'ın seçim kampanyası boyunca toplamda 430 milyon dolar bağış topladığı kaydediliyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar, Harris'in tüm bağış fonlarını kontrol edebileceği konusunda hemfikir.

Demokratlar, Harris dışında birini aday gösterse bile parti hesapları adayın yararına olabilir, ancak Biden-Harris hesabında daha fazla kısıtlama olacak. Örneğin hukuk uzmanları, bu komitenin bağımsız bir siyasi eylem komitesi haline gelebileceğini ancak bakiyesini farklı bir adaya aktarmayacağını söylüyor.

Başkan yardımcısı adaylığı konusunda nasıl ilerlenecek?

Başkan yardımcılığı adaylığı, ayrı bir kurultay oylaması gerektirir. Kurultay, adayın başkan yardımcısı adayı seçimini onaylar.

Harris safları hızlı bir şekilde kapatırsa tercihini söyleyebilir ve delegelerin bunu onaylamasını sağlayabilir. Ancak uzun süreli bir mücadelede başkan yardımcısı adayının kim olacağı konusu çekişmeli bir hal alabilir.