DünyaBayramda da çatıştılar

Bayramda da çatıştılar

22.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sudan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdurrahman el-Burhan ile Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo arasında çatışmalar sürerken, Ramazan Bayramı nedeniyle 72 saatlik ateşkes ilan edileceği haberlerine rağmen sürüyor.

Bayramda da çatıştılar

RSF’nin Ramazan Bayramı ve sivillerin tahliyesi için 3 günlük ateşkes ilan edilmesi çağrısına rağmen halk, dün sabah patlama sesleri ve çatışmalarla uyandı. Başkent Hartum’da silah seslerinin duyulduğu ve bazı bölgelerden dumanlar yükseldiği görüldü. Sudan ordusunun komutanı Abdulfettah el-Burhan, çatışmanın başlamasından bu yana yaptığı ilk konuşmada ordunun sivil yönetime geçişte kararlı olduğunu ifade etti. 

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü, son bir haftada çatışmalar nedeniyle can kaybının 413’e, yaralı sayısının da 3 bin 551 kişiye yükseldiğini açıkladı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise başkent Hartum’daki bir insani yardım görevlisinin çapraz ateşte yaşamını yitirdiğini duyurdu. Söz konusu görevlinin, ailesiyle birlikte Hartum’un güneybatısındaki El-Obeid kasabası yakınlarında seyahat ederken vurulduğu aktarıldı. IOM Genel Direktörü Antonio Vitorino, “Eşi, yeni doğan çocuğu ve Sudan’daki ekibimizin acısını paylaşıyorum” ifadelerini kullandı.  

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Sudan’daki şiddetin milyonlarca kişiyi açlığa itebileceği uyarısında bulundu. Örgütten yapılan açıklamada, Sudan’da nüfusun üçte birinin halen yeterli gıda bulmakta zorlandığı hatırlatılırken, WFP’nin, çatışmalar nedeniyle operasyonlarını durdurmak zorunda kaldığı hatırlatıldı, “Sudan’daki şiddet patlaması, milyonlarca kişiyi açlığa sürükleme potansiyeline sahip” ifadesi kullanıldı.