15.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ukrayna’ya Batı tarafından verilen uzun menzilli füzelerin, Rusya topraklarında kullanılmasına yönelik tartışma sürüyor. Konuyla ilgili ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer Beyaz Saray’da bir görüşme gerçekleştirirken, bir karara varılamadığı görülüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önceki gün yaptığı sert uyarının ardından Batı dünyasının nasıl adım atacağı merak ediliyordu. Biden ve Starmer’ın görüşmesi sonrasında Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, liderlerin iki tarafı da ilgilendiren bir dizi dış politika konusunu derinlemesine ele aldığı belirtildi. İkilinin Rusya’ya karşı kendini savunmayı sürdüren Ukrayna’ya verdikleri sarsılmaz desteği yinelediği kaydedilen açıklamada, “Taraflar İran ve Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah sağlamasından ve Çin’in Rusya’nın savunma sanayisine verdiği destekten duydukları derin endişeyi dile getirdiler” denildi.
‘PUTİN HAKKINDA DÜŞÜNMÜYORUM’
“Ukrayna kendisini Rusya’nın saldırganlığına karşı korumaya çalışırken ABD de İngiltere ile birlikte Ukrayna’ya destek verdi” diyen Biden, “Şurası açık ki bu savaştan Putin galip çıkmayacak, Ukrayna galip çıkacak” değerlendirmesini yaptı. Putin’in “ABD ile Rusya arasındaki olası bir doğrudan çatışma ihtimaline” ilişkin sözlerine tepkisi sorulan Biden, “Vladimir Putin hakkında fazla düşünmüyorum” cevabını verdi.
Starmer ise, füzelerle ilgili soruları geçiştirdi. İngiliz basınında yer alan haberlerde, Starmer’ın Ukrayna’ya füzelerle ilgili izin vermek için istekli olduğu, ancak Biden’ın çekinceleri bulunduğu ifade ediliyor.
Kiev haftalardır Batı’nın uzun menzilli füzelerini kullanabilmek için ısrar ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, duruma dikkat çekerken, “Rusya’nın nereden saldırdığını, kuvvetlerini nereden hazırladığını, rezervlerini nerede bulundurduğunu, askeri tesisleri nerede konumlandırdığını ve hangi lojistiği kullandığını haritada gören herkes, Ukrayna’nın uzun menzilli silah ihtiyacını açıkça anlayacaktır” ifadelerini kullandı.
RUS MEDYASINA AĞIR YAPTIRIM
ABD, yabancı ülkelerde istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerde bulunduğu ve 2 yılı aşkın süredir Ukrayna’da devam eden savaşta Moskova yönetimine önemli ölçüde destek sağladığı gerekçesiyle Rus medyasına yeni yaptırımlar getirme kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rusya’nın istihbarat aygıtının bir kolu” olmakla suçladığı Rus devlet kanalı RT’nin ‘siber yeteneklere’ sahip olduğunu, ‘gizli etki operasyonları’ yürüttüğünü ve askeri malzeme tedariği sağladığını ifade etti. Blinken, “Rusya’nın özgür ve açık toplumları çökertmek ve kutuplaştırmak için dezenformasyonu silah olarak kullanması dünyanın her köşesine yayılmakta” dedi.
KURSK’TA NE OLUYOR?
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın sınır bölgesi Kursk’a yapılan saldırının sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Açıkçası beklediğimiz sonuçları verdi. Harkov’da düşman durduruldu. Donetsk’te ilerleyişleri yavaşlatıldı, ancak orada da işler çok zor” dedi. Rusya’nın Kursk cephesinde yaklaşık 40 bin askerinin bulunduğunu ve bunların karşı saldırıya geçtiğini söyleyen Zelenskiy, “Şu ana kadar ciddi bir başarılarını görmedik” ifadelerini kullandı. Öte yandan Kursk bölgesindeki çatışmalarda esir düşen 103 Rus askeri ile 103 Ukrayna askeri takas edildi.