18.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ekim ayında “Suriye’yi iç savaştan çıkarabilecek akıllı ve vicdanlı bir adam” diye tanımlayarak ülkede geçiş hükümetinin başına geçmesini önerdiği Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk El-Şara, Beşar Esad ile karşıt düştüklerini açıkladı.
Lübnan’ın El Ekber gazetesine röportaj veren Şara, “Devlet Başkanı’nın isyanı askeri yollarla ezme stratejisi yerine müzakereli bir çözümden yana olduğunu” söyledi. En son Temmuz 2011’de basına konuşan Şara, muhalefeti de içine alan bir geçiş hükümeti kurulmasından yana olduğunu söyledi.
Esad rejimi içindeki en yüksek rütbeli Sünni olan Şara, “Devlet Başkanı Esad, kesin zafere ulaşılana kadar askeri açıdan baskı yapma arzusunu saklamıyor ve zaferden sonra siyasi diyaloğun hâlâ mümkün olacağına inanıyor” dedi.
‘Ödün vermekten yanayım’
Kendisinin ise “ödün vermekten” yana olduğunu belirten Şara, “Hiçbir muhalefet savaşı askeri yollarla bitiremez, aynı şekilde güvenlik güçleri ve ordu da nihai sonuca ulaşamaz” diye konuştu. Şara, çatışan taraflar arasında bölgesel güçler ve BM Güvenlik Konseyi’nin desteği ile ‘tarihi bir anlaşma’ yapılması çağrısında bulundu. Bu anlaşmaya ‘ulusal birlik hükümeti’ oluşturulmasının da dahil olması gerektiğini vurguladı. Başkan Yardımcısı, “Silahlı, sivil ya da yabancı hükümetler ile bağlantıları olsun, hiçbir muhalif güç Suriye’nin tek meşru temsilcisi olduğunu iddia edemez.
Öte yandan şu anki iktidar da yeni ortakları olmadan değişim yaratamaz. Esad, ülkede tüm güçlere sahip. Ancak Suriye yönetimi içinde farklı görüşler ve bakış açıları var” dedi.
1938’de Deraa’da dünyaya gelen Şara, Hava Kuvvetleri’nde pilot olarak görev yaptıktan sonra Dışişleri Bakanlığı’na geçti. Hafız Esad’ın gözüne girmesinin ardından kariyeri hız kazandı. 1984’te dışişleri bakanı olarak atandı. Babasının 2000 yılında ölmesinin ardından başa geçen Beşar Esad da 2006’da Şara’yı devlet başkanı yardımcılığına getirdi.
Suriye krizinde dün diğer bir önemli gelişme de Esad rejiminin bölgedeki müttefiki İran’ın altı maddelik bir plan açıklaması oldu. İran Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı planda “muhalefeti içeren bir geçiş hükümeti kurulması” önerisi dikkat çekiyor. Planda, “Tüm siyasi ve sosyal gruplar Suriye hükümeti ile ulusal uzlaşma komitesi kurmalı. Bu diyalog geçiş hükümetinin yolunu açmalı” deniliyor.
İlk Patriot’lar Adana’ya geldi
Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’ye NATO çerçevesinde vereceği Patriot hava savunma sistemlerini kullanacak askeri personel ile sistemin bazı parçaları dün Adana’ya
geldi. n ADANA DHA