07.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Ülkede parlamento feshedilirken ordu, geçici bir hükümet kurulacağını açıklamıştı. Ancak eylemciler ordu öncülüğünde kurulacak hükümete karşı çıktı. Öğrenci protestolarının liderleri sosyal medya platformu Facebook’tan video yayınlayarak Nobel Barış Ödüllü ekonomist ve iş adamı Muhammed Yunus’un liderliğinde yeni bir geçici hükümet kurulması çağrısında bulundu.
Başkan Yusuf olacak
Protesto organizatörlerinden biri olan Nahid İslam, “Bizim önerdiğimiz hükümet dışında herhangi bir hükümet kabul edilmeyecektir. Ordu destekli veya ordu tarafından yönetilen hiçbir hükümeti kabul etmeyiz” diyerek, şu anda Paris’te küçük bir tıbbi operasyon geçiren Yunus’un da bu rolü üstlenmeyi kabul ettiğini belirtti.
Bu gelişmelerin ardından Bangladeş Devlet Başkanı Muhammed Shahabuddin’in sözcüsü Joynal Abedin, parlamentonun feshedilmesinin ardından kurulacak oğlan geçici hükümete Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus başkanlık edeceğini duyurdu. Abedin, Yunus liderliğindeki hükümetin diğer üyelerinin siyasi partiler ve diğer paydaşlarla görüşüldükten sonra yakında belirleneceğini söyledi.
Muhammed Yunus kim?
Bangladeş’teki geçici hükümetin başına atanan 84 yaşındaki Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus, Grameen Bankası’nı kurması ve milyonlarca insanın yoksulluktan kurtulmasına yardımcı olan bir mikro kredi girişimine öncülük etmesi nedeniyle 2006 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü. Uluslararası alanda “yoksulların bankacısı” olarak tanınan Yunus, uzun zamandır Şeyh Hasina tarafından siyasi rakip olarak görülüyordu. Hasina, Yunus’u defalarca yoksulların “kan emicisi” olarak nitelendirmiş ve Grameen Bankasını fahiş faiz oranları uygulamakla suçlamıştı. Ocak ayında Bangladeş mahkemesi, Yunus’u ülkenin iş kanunlarını ihlal ettiği gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Prof. Yunus ise bunun siyasi amaçlı olduğunu savunmuştu.