DünyaAzerbaycan ve Ermenistan'dan sınır yönetmeliğine onay!

Azerbaycan ve Ermenistan'dan sınır yönetmeliğine onay!

25.10.2024 - 14:38 | Son Güncellenme:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Haçaturyan, iki ülke sınırının belirlenmesiyle ilgili ortak bir yönetmeliğe imza attı.

Azerbaycan ve Ermenistandan sınır yönetmeliğine onay

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Haçaturyan, iki ülke sınırının belirlenmesiyle görevli komisyonların çalışma esaslarını düzenleyen ortak yönetmeliği onayladı.

Haberin Devamı

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Aliyev'in, "Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında Devlet Sınırının Belirlenmesi ve Sınır Güvenliğine İlişkin Komisyonların Ortak Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik"in onaylanmasına ilişkin kararnameyi imzaladığı bildirildi.

ORTAK KOMİSYON KURULMUŞTU

Ermenistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada da Haçaturyan'ın söz konusu yönetmeliğe dair Ulusal Meclis'te 23 Ekim'de kabul edilen kanunu imzaladığı belirtildi. İki ülkenin sınır hattının belirlenmesi için Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ile Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan'ın başkanlığında ortak komisyon kurulmuştu.

Belirli aralıklarla bir araya gelen komisyon, 30 Ağustos'ta çalışma esaslarını düzenleyen ortak yönetmeliği kabul etmişti.

Haberin Devamı

İKİNCİ DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞI

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile Ermenistan ve onun desteklediği tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında yaşanan ve "44 Gün Savaşı" olarak da adlandırılan savaş 27 Eylül 2020 sabahı başladı. Aynı yıl 10 Ekim'de Uluslararası Kızılhaç Komitesi desteği ve Rusya arabuluculuğunda hem Ermenistan hem de Azerbaycan tarafından kabul edilen insanî ateşkes resmen yürürlüğe girse de ateşkes zaman zaman bozuldu ve esir takası durduruldu.

Dağlık Karabağ'ın ikinci en büyük şehri Şuşa'nın Azerbaycan kontrolüne geçmesi sonrası 9 Kasım 2020 tarihinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğu ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan tarafından Ateşkes Antlaşması imzalanarak Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde Moskova saati ile 00.00 itibarıyla son verildiği açıklandı. Tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan da çatışmaların sona ermesini kabul etti.