DünyaAyşenur Ezgi Eygi Türkiye’de defnedilecek

Ayşenur Ezgi Eygi Türkiye’de defnedilecek

09.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Nablus’ta İsrail askerleri tarafından öldürülen Türk kökenli ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin Türkiye’de defnedileceği bildirildi. Eygi’nin akrabaları, Didim’de toprağa verilmesini istiyor.

Batı Şeria’da İsrail askerlerince başından vurularak öldürülen Türk kökenli ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesinin, otopsi sonrası Türkiye’ye getirilerek Aydın’ın Didim ilçesinde toprağa verilmesi bekleniyor. Eygi için Nablus’ta Filistinlilerin de katıldığı da bir tören düzenlenirken, ABD’de gösteriler yapıldı.

Haberin Devamı

Ayşenur Ezgi Eygi’nin Didim’de yaşayan amcası Yılmaz Eygi, DHA’ya yaptığı açıklamada, “Cenaze işlemleriyle ilgili başvuru ABD’deki konsolosluğa yapıldı. Cenazenin Türkiye’de Didim’de toprağa verilmesiyle ilgili talepte bulunuldu. Ancak henüz bir netlik kazanmadı. Dışişleri Bakanlığı da devreye girdi” dedi. Eygi, “Çok taraflı bir iş olduğu için cenaze için Filistin’deki hastanede bir otopsi yapıldı. İsrail’de bir hastanede de yine bir otopsi yapıldı. Hem Türk hem de Amerika vatandaşı olduğu için de ABD’de de otopsi yapılacak ve cenaze ondan sonra Türkiye’ye getirilecek” ifadelerini kullandı.

Eygi, “Bu sürecin de yaklaşık iki hafta sürmesi bekleniyor. Ayşenur’un ABD’de yaşayan anne ve babasının da hafta içinde Türkiye’de olmasını bekliyoruz” diye ekledi.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli de, Eygi’nin naaşının ailesine teslim edilmesi ve defni için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. Öncü, “Merhumenin ABD’de yaşayan aile fertleriyle ve Türkiye’deki akrabalarıyla temas halindeyiz. Bu aşamada, otopsi raporunun Filistinli yetkililer tarafından Kudüs Başkonsolosluğumuza iletilmesi beklenmektedir. Takip eden süreçte, vatandaşımızın naaşının önce İsrail tarafına getirilmesi ve bilahare Ürdün üzerinden ülkemize nakli öngörülmekte” ifadelerini kullandı.

Eygi, Aydın’ın Didim ilçesindeki akrabalarını 15 gün önce ziyaret ettikten sonra Batı Şeria’ya gitmişti. Eygi, öldürüldüğü sırada Nablus’un güneyindeki Beyta kasabasında İsrailli yerleşimcilere karşı düzenlenen haftalık protestolara katılıyordu.

Öte yandan Türk-Amerikan Uluslararası Dayanışma Hareketi’ne mensup Eygi’nin naaşının Nablus’taki Rafidia Hastanesi morguna getirilmesi sırasında Filistinlilerin yanı sıra farklı ülkelerden aktivistler de toplanarak bir tören düzenledi. Eygi’nin portresini taşıyan göstericiler, olayı protesto etti. Bir protesto da, ABD’de Washington eyaletinin Seattle kentinde vardı. Westlake Park’ta düzenlenen protesto ve dayanışma gösterisine siyasetçiler, aktivistler ve öğrencilerden oluşan yüzlerce kişi katıldı.

Haberin Devamı

ABD’DEN YENİ ÖNERİ

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrailli ve ABD’li yetkililere dayandırdığı haberde, Washington yönetiminin, esir takası konusunda iyimser olmamasına rağmen Tel Aviv ile arabuluculara sunmak üzere yeni bir öneri üzerinde çalıştığı öne sürüldü. ABD yönetiminin “son fırsat” olarak nitelendirdiği yeni önerinin, çok yakında taraflara sunulacağı belirtildi. ABD’nin yeni önerisinin, başta Philadelphi Koridoru olmak üzere İsrail ile Hamas arasında anlaşmazlık olan tüm konuları içerdiği ifade ediliyor.

BEN GVİR’E KUM ATAN GÖZALTINA ALINDI

Ayşenur Ezgi Eygi Türkiye’de defnedilecek

Aşırı görüşlü Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in Cuma günü Tel Aviv’deki bir plajı gezdiği sırada kendisine ıslak kum atmakla suçlanan 27 yaşındaki bir kadın gözaltına alındı. “Times of Israel”in haberine göre, gözaltına alınan hükümet karşıtı protestocuları temsil eden bir grup, söz konusu kişinin isminin Noah Goldenberg olduğunu bildirdi. Grup, Goldenberg’in sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakılması için mahkemeye talepte bulundu. Ancak talep reddedilirken, aktivistler polisin Goldenberg’in nerede olduğunu saatlerce açıklamamasına tepki gösterdi.

Haberin Devamı

İSRAİL-ÜRDÜN SINIRINDA SALDIRI

İsrail ile Ürdün arasındaki Kral Hüseyin Sınır Kapısı’nda düzenlenen silahlı saldırıda 3 İsrail askerinin hayatını kaybettiği bildirildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, sınırda kamyondan inen bir kişinin güvenlik güçlerine ateş açtığı, yaralanan 3 İsraillinin hayatını kaybettiği, saldırganın ise etkisiz hale getirildiği aktarıldı. Ayrıca, saldırganın indiği kamyonda “patlayıcı bulunma şüphesi” ile inceleme yapıldığı ifade edildi. İsrail Kanal 12 televizyonu, Ürdün ile karadan tüm sınır kapılarının kapatıldığını duyurdu.