Dünya‘Ayşenur doğrudan hedef alınarak vuruldu’

‘Ayşenur doğrudan hedef alınarak vuruldu’

28.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin Filistin’de öldürülmesine ilişkin soruşturmada ifade veren tanıklar, İsrail askerlerinin, doğrudan Eygi’yi öldürmek için ateş ettiğini belirtti

‘Ayşenur doğrudan hedef alınarak vuruldu’

İsrail askerleri, 6 Eylül’de Batı Şeria’nın Nablus kentinde İsrail işgaline karşı gerçekleştirilen  protesto eylemleri sırasında katılımcıların üzerine ateş açmış, bölgede bulunan aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, başından vurularak hayatını kaybetmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Eygi’nin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma sürüyor. Soruşturmada, uluslararası suçlar ve adli kovuşturma iş birliği kapsamında Filistin adli makamlarından gönderilen belgelerin tercüme işlemleri tamamlandı.

Haberin Devamı

Belgelerde, olay yerine ilişkin fotoğraf ve kamera görüntüleri, tanık ifadeleri, olay yeri krokisi ve otopsi raporu yer aldı. Gelen evrakı değerlendirmeye alan Başsavcılığın, Eygi’nin öldürülmesinde emri veren, ateş açan kişi ya da kişilerin tespitine ilişkin çalışmasının sürdüğü öğrenildi.

Keskin nişancı atışı

Soruşturmada tanık olarak ifade veren Amerikan vatandaşı Alex Edward Harrison Chabbott, kendisinin ve bir grup uluslararası dayanışma aktivistinin, sivil ve barışçıl “Fazaa” adlı bir grubun parçası olduklarını belirtti. Chabbott, yürüyüşe başladıktan bir süre sonra İsrail askerlerinin gaz bombası atması üzerine korunaklı bir yere geçtiklerini, bir evin çatısında bulunan İsrail askerlerince ateş açıldığını atıldığını anlattı. Chabbott, “Keskin nişancılar, evin çatısında hareket ediyor ve bizi izliyorlardı. İlk atıştan sonra kaçmaya çalıştığımız sırada ikinci mermi atış sesini duydum ve Ayşenur iki metre solumdaydı. Ayşenur bizimle kaçarken arkasından aldığı kurşunla yere düştü. Gözlemlerime göre Ayşenur, öldürülme maksadıyla doğrudan hedef alındı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Belgeleme için oradaydık’

Tanık İngiliz vatandaşı Dominic Robin Sedol da “İşgalci askerler binanın çatısında ateş ediyorlardı. İsrail işgal askerleri, doğrudan Ayşe’yi öldürmek için ateş etti” dedi.

Avustralya vatandaşı Helen Maria O’Sullivan “Herhangi bir şiddet eylemimiz yoktu. Sadece belgeleme ve izleme için oradaydık” derken, tanık İsrail vatandaşı Jonhatan Polak Pasterbnak  “Ayşenur’u doğrudan hedef aldılar” ifadelerini kullandı.

‘Onun gönüllü olduğunu biliyorlardı’

Ayşenur Ezgi Eygi vurulduğunda yanında olan Avustralyalı Helen O’Sullivan, The Guardian’a da o gün İsrailli askerler protestoculara göz yaşartıcı gaz attığında Eygi ile birlikte protestocu gruptan uzaklaşarak bir zeytinliğe sığındıklarını anlattı. Ardından bir silah sesi duyduklarını belirten kadın, birinin “gerçek mermi” diye bağırdığını kaydetti. Avustralyalı gönüllünün anlatımına göre ikili koşup bir zeytin ağacının arkasında soluklanırken Eygi başından vuruldu.

Haberin Devamı

‘Birbirimizi koruyacaktık’

“Biz acemiydik” diyor, O’Sullivan; “Birlikte kalacaktık. Plan buydu. O benim dostumdu ve görevimiz birbirimizi korumaktı. Ama sanırım bunda başarısız oldum...” O’Sullivan, Eygi vurulduğunda olayların çok gerisinde olduklarını belirtiyor: “Onun gönüllü olduğunu biliyorlardı. Niye Ayşenur’u seçtiler bilmiyorum. Kadın protestocu yoktu.”