04.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Acil önlem alınmadığı takdirde küresel ısınmanın Dünya’daki canlı hayatını yok oluşa doğru sürükleyeceği ifade ediliyor.
İklim bozulması nedeniyle Dünya’nın biyolojik çeşitliliğinin tehdit altında olduğu bildiriliyor. Uluslararası bilim insanları ekibi de gezegenimizdeki biyolojik çeşitliliğin varlığının korunması için Ay’da depo kurulmasını önerdi.
Isınma nedeniyle risk altındaki hayvanların ve bitkilerin hücrelerinin Ay’da kurulacak depoda saklanması tavsiye edildi.
Korunmuş hücrelerin ve içlerindeki DNA’nın saklandığı biyolojik deponun yeni bireyler klonlamak ve yaratmak için kullanılabileceği belirtildi.
Doğal soğuk ortam
“BioScience” dergisinde yayımlanan makaleye göre, iklim bozulmasından etkilenmeyen Ay’ın doğal soğuk ortamı örneklerin korunmasını sağlayabilir. Ay’ın Güneş ışığına maruz kalmayan kutup bölgelerine yakın derin kraterleri, eksi 196 derecede hücreleri korumak için ideal. Ekipten ABD’li Dr. Mary Hagedorn derhal harekete geçilmesi çağrısı yaptı.
‘Svalbard bile güvende değil’
Kuzey Kutbu’ndaki Norveç adası Svalbard’daki küresel tohum kasasında, kuraklık veya hastalıkta yok olmaları halinde önemli gıda ürünlerinin yeniden yetiştirilmesini sağlayacak tohumlar dondurularak saklanıyor. Ancak bölgede sıcak hava nedeniyle yaşanan sel, Svalbard’ın bile iklim bozulmasına karşı güvende olmadığını gösterdi. Dr. Mary Hagedorn, “Svalbard’da insanlar yetişmeseydi su baskını biyolojik depoya zarar verirdi. Ayrıca savaşlar da biyolojik depolar için büyük tehdit. Ukrayna’nın tohum bankası savaşta yok edildi” dedi.