DünyaAvrupa'da yüksek sıcaklıklarla birlikte orman yangınları artıyor

Avrupa'da yüksek sıcaklıklarla birlikte orman yangınları artıyor

01.08.2024 - 15:50 | Son Güncellenme:

Sıcak hava dalgaları, İtalya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Sırbistan gibi ülkelerde büyük orman yangınlarına sebep oldu.

Avrupada yüksek sıcaklıklarla birlikte orman yangınları artıyor

Avrupa'nın büyük bölümünde olağanüstü yüksek sıcaklıklar ağustos ayında da devam ederken, bazı ülkelerde sıcak hava dalgalarının etkileri diğerlerinden daha şiddetli hissediliyor. Çeşitli Avrupa ülkelerinde yüksek sıcaklıkların sebep olduğu orman yangıları ile mücadele de sürüyor.

Haberin Devamı

Çarşamba günü İtalya'nın başkenti Roma'da yer alan Monte Mario doğal koruma alanında büyük bir orman yangını çıktı. İtfaiyeciler dağlık alandaki yangına helikopter yardımıyla suyla müdahale ederken, alevlerin yakındaki binalara yaklaşması üzerine çok sayıda bölge sakini tahliye edildi.

Yangınların çıktığı yer, Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'na sadece 2,5 kilometre uzaklıkta. Aşırı sıcakların etkisi altına aldığı Arnavutluk'ta da yazın başından bu yana orman yangınlarıyla mücadele ediliyor.

Çıkan son yangın ülkenin güneydeki Mashkullore köyünde evlere çok yaklaşsa da büyük hasara yol açmadığı belirtildi.
Sahil kasabası Shengjin'de ise tablo çok daha ciddiydi. Yüzlerce itfaiyeci, askeri personel ve gönüllü oldukça büyük zararlara neden olan yangını güçlükle kontrol altına almayı başardı.

Haberin Devamı

Orduya ait bir Cougar helikopteri ve Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması'nın bir parçası olan iki İtalyan Canadair uçağı sahil kasabasını alevlerden mümkün olduğunca korumaya çalıştı. Kuzey Makedonya'daki Sveti Nikola'nın doğusunda da büyük bir yangın çıktı. Yangını durdurmak için bir ordu helikopteri ve üç Hava Traktörü (Air Tractor) uçağı devreye girdi.

Köylerden birinde yaşlı bir vatandaşın soluduğu dumandan dolayı hayatını kaybettiği bildirildi. İtfayeciler, eşini yangından kurtarmayı başardılar. Başbakan Hristijan Mickoski, NATO Zirvesi'nde olmalarına rağmen yangınları yönetmek için yeterli itfaiyeci, ordu ve bakanın konuyla ilgilendiğinde dair kamuoyuna güvence verdi.

Ülkede dün 66 orman yangını rapor edilmiş, bunlardan 40'ı söndürülmüştü. Sırbistan, iki ülke arasındaki sınırda bulunan Prohor Pcinjski manastırı yakınlarında yayılan büyük ölçekteki orman yangınıyla mücadeleye yardımcı olmak üzere Kuzey Makedonya'ya iki helikopter gönderdi.

Yazarlar