11.11.2022 - 13:55 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Her adımında Türkiye ile boy ölçüşmeye çalışan, Avrupa'nın şımarık çocuğu Yunanistan, Girit adası açıklarında doğal gaz bulmak amacıyla sismik arama faaliyetlerine başlayacağını ilan etti. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye uyguladığı yaptırımların bir yıl daha uzatıldığını duyurmasıyla aynı tarihe gelen açılama sonrası, Atina'da bayram var.
Hafta başında ERT kanalına açıklamalarda bulunan Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Girit'in güneybatısında doğal gaz bulmaya yönelik sismik araştırmalara başlayacaklarını söyledi. Bunun yalnızca Yunanistan için değil, AB için de önemli olduğunu ileri süren Yunan Başbakan, enerji krizinin yaşandığı ve alternatif enerji kaynaklarının arandığı bu dönemde Yunanistan’ın doğal gaz temin edip etmeyeceğini görmek istediklerini ifade etti.
ZAMANLAMA MANİDAR
Sismik araştırmaların kış aylarında yürütüleceği açıklanırken, sondaj çalışmalarının, kamu enerji şirketi EDEY ile Amerikalı ExxonMobil’in iş birliğinde gerçekleşeceği, İyon Denizi’nin kuzeyi ile Girit’in batı ve güneybatısında yürütüleceği ifade edildi. Bu açıklamalar, AB Konseyi’nin internet sitesinden ve Twitter hesabından yapılan duyuru ile aynı zamana denk geldi. Avrupa Birliği Komisyonu’nun açıklamasında, "Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de izinsiz petrol arama faaliyetleri nedeniyle" uygulanan yaptırımların bir yıl daha uzatıldığı ifade edildi.
Miçotakis’in açıklamasından birkaç gün sonra, Yunanistan Enerji ve Çevre Bakanı Kostas Skrekas da ABD’li enerji devi ExxonMobil’in gemisinin bölgede doğal gaz aramaya başladığını söyledi. Skrekas, "Gemi yola çıktı. Şu anda kabloları döşüyor. Girit’in güneybatısında var olduğunu tahmin ettiğimiz rezervler ve Mora Yarımadası, madencilik sektörünün yeni bir iş alanı bulmak için son umut olabilir. Güneydoğu Avrupa bölgesinde, bizim bölgemizde" açıklamasında bulundu ve ekledi:
"Sondaj yapıp ne olduğunu görene kadar gerçekten var mı, her şey spekülasyon düzeyinde."
YUNANİSTAN'IN PROJESİNE SERT ELEŞTİRİ
Proje, derin deniz araştırmalarının nesli tükenmekte olan Akdeniz balinaları ve yunusları üzerinde “dayanılmaz” sonuçlar doğuracağını iddia eden çevre grupları tarafından ağır bir şekilde eleştirildi. Eleştirmenler ayrıca potansiyel sızıntı riskini de vurguluyor ve projenin başarılı olması durumunda, gezegenin iklim değişikliği krizinin ortasında Yunanistan'ın fosil yakıt kullanımını artıracağını söylüyor.
GEMİ 12 KİLOMETRELİK KABLO DÖŞEDİ
Kostas Skrekas'ın açıklamaları, Yunan basınında geniş yer buldu. Önceki dün "Malta ile işbirliği içinde, daha geniş bir deniz alanını kapsayan ek bir NAVTEX yayınlandı" diyerek haberi duyuran Kathimerini gazetesi, "Çevre ve Enerji Bakanı Kostas Skrekas'ın açıklamasına göre, ExxonMobil doğal gaz sahalarının araştırılması için Girit ve Mora'da sismik araştırmalara başladı" ifadelerini kullandı. Haberde ayrıca araştırma gemisinin 12 km'lik kablo döşeyerek çalışmalara başladığı ifade edildi. Sismik araştırmaların iki yıl süreceğinin yazıldığı haberde, "İncelemelerin yeterli görülmesi halinde 2027 yılında doğalgaz üretiminin başlayacağını tahmin ediiliyor" ifadelerine yer verildi.
TAKVİMİ YAYINLADILAR
Haberde araştırmanın takvimi de yer aldı. Buna göre, 2022- 2024 yılları arasında sismik araştırmalar yürütülecek. 2024-2026 arasında ise keşif amaçlı sondaj yapılacak. Takvim, 2026-2027 yılları arasında saha geliştirme ve 2027-2028 yıllarında da doğal gaz üretimi olarak ilerliyor.
24 SAAT İÇİNDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Yunan haber sitesi NewsIT ise, Bakan Kostas Skrekas'ın açıklamalarını manşete taşıdı ve "ExxonMobil'in gemisi kablo döşedi" başlığını attı. "Miçotakis'in açıklamalarından sonraki 24 saat içinde ExxonMobil Sanco Swift gemisinin Girit ve Mora'daki sismik araştırmaları başladı" denilen haber şöyle devam etti:
"ERT'deki 'Connections' programında Girit'teki sismik araştırmalar hakkında konuşan Kostas Skrekas, geminin, jeolojik yapıları belirleyebilmek ve doğal gaz yataklarının araştırılması için kablo döşemeye başladığını aktardı. İlk verilerin önümüzdeki günlerde gelmesi bekleniyor."
To Vima gazetesi ise bugün yayınlanan haberde, "Türkiye: Yunanistan'ın araştırmaları Türk-Libya anlaşmasını ihlal ediyor" başlığını attı. Haberde "Bir Türk televizyonu, Yunanistan'ın doğalgaz için başlattığı soruşturmaların Türkiye-Libya anlaşmasını ihlal ettiğini ve Türkiye'nin tepkisini çekebileceğini bildirdi" ifadeleri kullanıldı.
DEDEAĞAÇ ÖZELLEŞTİRMESİNE İPTAL
Öte yandan Yunanistan, ABD’nin silah yığınağı nedeniyle Türkiye’de de gündemde olan Dedeağaç’ta liman özelleştirmesinden vazgeçtiğini bildirmişti. Yunan Başbakan Miçotakis, Dedeağaç limanının elden çıkarılamayacak kadar değerli olduğunu vurgulayarak devlete bağlı kalması gerektiğini söylemişti. ANT-1 radyosuna açıklamalarda bulunan Miçotakis, jeopolitik gelişmelerin, durumun yeniden değerlendirilmesini gerektirdiğini, limanın yüzde 67’lik çoğunluk hisselerinin özel yatırımcılara satılması sürecini sonlandıracaklarını ifade etmiş ve Dedeağaç’ın stratejik, jeopolitik ve enerji alanında büyük değer taşıdığını söylemişti.