DünyaAteşkesi savundu ‘Ambargo yok’ dedi!

Ateşkesi savundu ‘Ambargo yok’ dedi!

31.08.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokrat Parti başkan adayı olduktan sonraki ilk röportajında İsrail’e yönelik silah ambargosu olmayacağını belirtti, bununla birlikte ateşkes anlaşmasına varılması gerektiğini söyledi.

Ateşkesi savundu ‘Ambargo yok’ dedi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD’de Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris, seçim kampanyasını resmen başlatmasının ardından ilk TV röportajını verdi. Harris, göç konusunda daha sert bir yaklaşım vaat etti ve İsrail’e silah yardımının devam edeceğini söyleyerek, Gazze politikasında değişiklik olmayacağının sinyalini verdi.

Haberin Devamı

Kamaya Harris, CNN’de, Donald Trump ile Başkan Joe Biden arasında 27 Haziran’da yapılan ve Biden’ın yarıştan çekilmesine neden olan münazarayı da yöneten Dana Bash’e konuştu. Başkan Biden’ın İsrail’e verdiği güçlü desteğe sıkı sıkıya bağlı kalan Harris, bazı Demokrat Partililer’in Gazze’deki sivil ölümler nedeniyle Washington’un İsrail’e silah göndermeyi yeniden düşünmesi gerektiği yönündeki çağrılarını reddetti. İsrail’i güçlü bir şekilde desteklediğini söyleyen Harris, öte yandan “Sivil kayıplar çok yüksek” diyerek bir ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması gerektiğini belirtti.

‘Değerlerim değişmedi’

CNN’e başkan yardımcısı adayı Tim Walz’la birlikte çıkan Harris, bazı liberal politikalarından attığı geri adımı savundu, “Değerlerim değişmedi” dedi.

Haberin Devamı

Güney sınırlarından belgesiz göçmen girişine karşı daha sıkı önlem sözü veren Harris, sınırı yasadışı geçmenin bir yaptırımı olması gerektiğini söyledi, “Uymak zorunda olduğumuz yasalar var” ifadesini kullandı. Harris, parçası olduğu mevcut yönetimin politikalarını da savunarak, göçe yol açan diğer ülkelerdeki temel problemlere çözüm üretmeye odaklandığını söyledi. Harris başkan seçilirse kabineye Cumhuriyetçi bir ismi dahil edeceğini de açıkladı. Harris, “Bence önemli kararlar alınırken masada farklı görüşlere, farklı deneyimlere sahip kişilerin olması önemli. Kabinede bir Cumhuriyetçinin olması Amerikan halkının çıkarına olacaktır” diye konuştu.

‘Kızartma yapıyordum’

Başkan Yardımcısı Harris, Biden’ın yarıştan çekilme kararını nasıl haber aldığını da anlattı. Ailesiyle pankek ve kızartma yaptığı sırada telefonun çaldığını söyleyen Harris, “Arayan Joe Biden’dı. Bir karar verdiğini söyledi. ‘Emin misin?’ diye sordum, ‘Evet’ dedi. İşte böyle öğrendim” ifadelerini kullandı.

Bu arada, Cumhuriyetçi aday Donald Trump, röportajın ardından sahibi olduğu sosyal medya sitesi Truth Social’dan, “Yoldaş Kamala Harris ile tartışmak ve nasıl bir sahtekâr olduğunu ortaya çıkarmak için sabırsızlanıyorum” diye yazdı. Trump, Harris’i Marxist olmakla suçluyor. İki isim 10 Eylül’deki münazarada karşı karşıya gelecek. Trump-Biden münazarası Biden’ı yarış dışı bırakan süreci tetiklemişti.