DünyaAntarktika’da ‘istila’ tehlikesi

Antarktika’da ‘istila’ tehlikesi

25.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yeni bir araştırma, küresel ısınmanın deniz buzu kütlelerini eritmesiyle Antarktika ekosistemlerinin Afrika ve Avustralya’dan gelen çöpler, hayvanlar ve bitkiler nedeniyle bozulabileceğini ortaya koydu.

Antarktika’da ‘istila’ tehlikesi

“Global Change Biology” dergisinde yayımlanan çalışmada, farklı yerlerden bırakılan sanal nesnelerin yollarını izlemek için okyanus akıntılarının simülasyonu kullanıldı. Simülasyonlar, Avustralya, Güney Afrika, Güney Amerika ve Yeni Zelanda’dan gelen nesnelerin her yıl Antarktika’ya ulaştığını, Güney Okyanusu’ndaki adalardan gelen nesnelerin ise daha sık karaya çıktığını gösterdi. 

Haberin Devamı

Akıntılar sürüklüyor 

Yabancı türler ve nesneler henüz Antarktika kıyılarına yerleşmemiş olsa da, çalışma, akıntıların Güney Yarım Küre’den Antarktika’ya nesneler taşıdığını öne sürüyor. Daha önce Antarktika’ya sürüklenen bitkiler ve hayvanlar, yüzen deniz buzu tarafından yok edilmiş olabilir. Ancak sıcaklık arttıkça ve deniz buzu eridikçe, yabancı türlerin kıyı şeridini “kolonileştirme” riski artıyor. Antarktika deniz buzu çok düşük seviyelere geriledi.

Hastalık ve yok oluş riski

Yeni Güney Galler Üniversitesi’nde araştırmaya liderlik eden Dr. Hannah Dawson, “Nesneler, hayvanlar ve bitkiler Antarktika’ya sürükleniyorsa bunların oraya yerleşmesini engelleyen şey buzullar olmalı. Ama Antarktika ısınıyor, buzullar eriyor” dedi. Otago Üniversitesi’nden Ceridwen Fraser ise yüzen plastiklerin hastalıkları bölgeye getirebileceğini, sürüklenen yosunların Antarktika’daki deniz canlılarını yok edebileceğini söyledi. Fraser, “Gelen yabancı türler ısınan Antarktika kıyısına yerleşirse, daha yavaş büyüyen yerel türlere göre hayatta kalma avantajına sahip olacaklar” dedi.