DünyaAmerikalı komutandan ‘hükümeti ikna edin’ ricası

Amerikalı komutandan ‘hükümeti ikna edin’ ricası

04.09.2010 - 00:30 | Son Güncellenme:

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, ABD askerlerinin büyük bölümünün Irak’tan çekildiği bir dönemde Ankara’ya kritik bir ziyaret gerçekleştirdi

Amerikalı komutandan ‘hükümeti ikna edin’ ricası

ABD Büyükelçiliği, ziyaretin “tanışma” amaçlı olduğunu duyursa da Mullen’in görüşmelerinde ana gündemi Irak’taki ABD muharip güçlerinin silah ve teçhizatlarının Türkiye üzerinden geri çekilmesi, insansız hava uçaklarının alımı, PKK terör örgütüyle mücadelede üçlü mekanizmaya dönük eleştiriler ve Türk askerinin Afganistan’daki varlığı oluşturdu.

Koşaner’in ilk davetlisi
Orgeneral Işık Koşaner’in ilk davetlisi olan Mullen, karargâhta resmi törenle karşılandı. Koşaner ve Mullen karşılama mangasının önünden geçerek selam verdiler. Mullen’ın geniş bir askeri heyet ile birlikte karargâha gelmesi dikkati çekti. Mullen’in yanında ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden yetkililer de hazır bulunurken, güvenlik görevlilerinin yanlarında siyah çantalar taşımaları da dikkat çekti. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden dün yapılan açıklamada, “Amiral Mullen, yeni Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve sivil liderlerle görüşmek için bu hafta Ankara’yı ziyaret etmektedir. Tanışma amaçlı bu ziyarette belirlenmiş gündem maddeleri yoktur” denildi.
Görüşmelerde, Mullen’ın, ABD’nin ağır askeri teçhizat ve silahlarının Türkiye üzerinden geçişi konusunda temaslarda bulunduğu belirtildi. Türk tarafının sadece silah taşımayan askeri nakliye taşıtları, radarlar, kamyon ve lojistik malzemelerden oluşan teknik teçhizatlar için onay verdiği, ancak ABD tarafının silahlı teçhizatların geçişi için de Türk tarafını ikna etmek istediği bilgisi kamuoyuna yansımıştı. Mullen’ın görüşmelerde silahlı malzemenin geçişini de gündeme getirdiği, bu kapsamda Koşaner’den hükümeti bu konuda ikna etmesini talep ettiği öne sürülü.

Kuzey Irak da konuşuldu
ABD’nin, Irak’ın kuzeyi üzerinden askeri malzemelerini Türkiye’ye getirerek, oluşturulacak güvenlik koridorundan karayoluyla İskenderun ve Mersin limanlarına indirmeyi planladığı bildirildi. Mullen’ın temasları sırasında Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığına yönelik mücadele ile Koşaner’in devir teslim töreninde eksik çalıştığına yönelik eleştirilerini sıraladığı üçlü mekanizma konusunun da ele alındığı belirtildi.
Görüşmelerde, 19-20 Kasım tarihlerinde yapılacak NATO Zirvesi öncesi, ABD’nin İran’a yönelik caydırıcı etkisi olması maksadıyla Türkiye’de füze savunma sistemleri konuşlandırmak için taleplerinin de gündeme geldiği kaydedildi. Türkiye’nin Afganistan’da yürüttüğü Kâbil Bölge Komutanlığı görevinin bir yıl daha uzatılması konusunun da Mullen tarafından gündeme getirildiği bildirildi.