DünyaAlmanya’dan tartışmalı F-35 imzası!

Almanya’dan tartışmalı F-35 imzası!

16.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya’da son dönemin önemli gündem maddesi haline gelen ABD’den F-35 savaş uçağı alımına yönelik sözleşme, protestoların arasında imzalandı. Söz konusu imzaların atıldığı, Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Genelkurmay Başkanı Eberhard Zorn ve Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz’ün ortak basın toplantısıyla duyuruldu.

Almanya’dan tartışmalı F-35 imzası

Alman Federal Meclisi’nin ordu için 13 milyar euro’luk bütçeye verdiği onay kapsamında telsiz, askeri kar araçları ve piyade tüfekleri de alınacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Anlaşma kapsamında, Almanya, 35 adet F-35 savaş uçağı satın almayı hedeflerken ilk 8 uçağın 2026’da teslim edilmesi bekleniyor. F-35’ler, Almanya’da nükleer bomba taşıma özelliğine sahip eski Tornado uçaklarının yerini alacak. Berlin hükümeti, 2025-2030 yılları arasında aşamalı olarak Tornado jetlerini kullanımdan kaldırmayı planlıyor.

Bu anlaşmanın bedeli, Olaf Scholz liderliğindeki Alman hükümetinin, Ukrayna savaşının başlamasının ardından duyurduğu 100 milyar euro’luk özel savunma fonundan karşılanacak. Savunma Bakanı Lambrecht, “Bu, satın almayı ihmal ettiğimiz için geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan açıkları kapatmaya muhtemelen yeterli olmayacak” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Berlin’de hükümetin F35 kararına karşı protestolar da dikkat çekti. Mart ayında F-35 alma niyetini duyuran Savunma Bakanlığı’nın, Alman Parlamentosu Bütçe Komitesi’ne gönderdiği bir mektup medyaya sızmış, satın alımdaki “gecikmeler ve ek maliyetler konusunda bakanlığın endişelerini dile getirmesi” Alman kamuoyunda büyük tepki çekmişti.